17/09 Tisková zpráva

Organizačně bezproblémová doprava z Liberce a Jablonce nad Nisou navozila do Bedřichova závodníky a diváky na jubilejní Jizerskou 50.

Liberec, dne 21. 2. 2017

Již podruhé zajišťoval Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. dopravu tisíců závodníků a diváků na závod letošní Jizerskou 50 v Bedřichově v Jizerských horách.

Jubilejní 50. ročník tohoto závodu byl daleko atraktivnější než minulý ročník, kdy se kvůli nedostatku sněhu musely hlavní závody rozdělit hned na několik částí do 2 dnů.

V sobotu 18. 2. 2017 se deštivé počasí promítlo do počtu závodníků a cestujících do Bedřichova, ovšem na hlavní závod v neděli 19. 2. 2017 do sluncem zalitých Jizerských hor již směřovaly tisíce běžců a návštěvníků.

Kyvadlová doprava z centra Liberce, z Jablonecké ulice do Bedřichova doplnila pravidelnou linku městské dopravy č. 18, která byla v průběhu obou dní posilována. Autobusy vyjížděly na zvláštní kyvadlovou linku v exponovaných časech před a po závodě po 4 minutách, nejdéle v 10 minutovém taktu.  V sobotu se liberecké autobusy do Bedřichova otočily 35x, v neděli již 91x. Celkem najezdily okolo 3 000 kilometrů.

Z Jablonce nad Nisou byl Bedřichov v době konání závodů obsluhován linkou č. 101 v půlhodinovém taktu s tím, že právě v neděli byly všechny ranní spoje na Bedřichov posíleny. Od soboty 18. 2. do neděle 19. 2. byly vybrané spoje linky MHD č. 101 Bedřichov – Rychnov prodloužené z Janova na Bedřichov a zpět. Celkově bylo vysláno 42 posil k jablonecké lince č. 101, pro srovnání v roce 2016 jich bylo jen 15. Bedřichov v době konání víkendového závodu z Jablonce nad Nisou obsloužilo i s posilami přes 100 spojů. Přepraveno bylo okolo 3500 cestujících a z toho přibližně 1000 závodníků.

Podle informací od řidičů autobusů z obou měst bylo otáčení vozidel na stadionu bez problémů a jejich pochvala patřila i samotným cestujícím. Někteří z nich v průběhu obou dní neváhali kladně ohodnotit nejenom práci pořadatelů, samotný závod, ale také práci řidičů.