logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 19/08

Dopravní podnik vyslal před 35 lety na novou linku MHD do Radčic dva ROBURY z nedaleké Žitavy

Liberec, dne 7. 3. 2019

Před 35 lety v Liberci vyjely dva malé autobusy Robur na jednu z nových linek MHD do okrajové části města v úpatí Jizerských hor, do Radčic. Vozy díky své velikostí byly schopné obsluhovat po úzké silnici linku MHD č. 28, na kterou se přestupovalo v Pavlovicích u Tesly. Robury vozily hlavně s pracující a děti do škol. Oba autobusy byly v neobvyklém modrobílém zabarvení a linka byla v provozu pouze v dopolední a odpolední dopravní špičce. Benzinové autobusy značky ROBUR nevelké velikosti dojezdily do Radčic roku 1989. I dnes zde bydlí mnoho starousedlíků, kteří na tuto jedinečnou dopravu nadšeně vzpomínají.
Výročí zahájení dopravní obsluhy Radčic připomene Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. společně se spolkem Boveraclub zvláštními jízdami historického autobusu Robur LO 3000 v pátek 8. 3. 2019. Jsou připraveny jízdy pro veřejnost na lince č. 28 mezi zastávkami Pavlovice, křižovatka a Radčice podle zvláštního jízdního řádu a za dobrovolné jízdné.
Ve středu 7. března 1984 tehdejší Dopravní podnik města Liberce zahájil provoz linky č. 28, která spojila konečnou v Pavlovicích u Tesly (dnes Pavlovice, křižovatka) s Radčicemi. U Tesly se tedy muselo přestupovat z autobusů linek č. 12 a 26, které začínaly ve Fügnerce. Pro novou linku byly zakoupeny dva malé autobusy Robur LO 3000, vyrobené v nedaleké Žitavě v Německé demokratické republice.

 robur mapa jr

 Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.