Tisková zpráva 19/18 - soutěž tramvajáků

Liberečtí tramvajáci zabodovali na mezinárodní soutěži v jízdě zručnosti v tramvaji, kterou v praxi viděli poprvé.

Liberec, 3. září 2019

Mezinárodní soutěž v jízdě zručnosti řidiček a řidičů tramvají České a Slovenské republiky proběhla prví zářijový den v Brně. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou vyslal své zástupce ve složení – vedoucí týmu Ing. Jaromír Švanda, řidička tramvaje paní Monika Ivančáková a řidič tramvaje Luděk Sainer.

Liberečtí tramvajáci bojovali na soupravě tramvají typové řady, která v Liberci není provozována, a jak sami přiznali, v praxi se s tímto typem vozidla setkali poprvé.

Soutěžní disciplíny obsahovaly měření přesnosti zastavení prostředními dveřmi tramvaje pro plošinu pro vozíčkáře u nástupiště, dále pak měření přesnosti rychlosti ve stanoveném úseku, kdy byl zakrytý rychloměr (stanovená rychlost 25 km/hod.).Soutěžilo se v odhadu brzdné síly soupravy s přesností do samostatného zastavení, zastavení proudovým sběračem zadního vozu (byl připojen opačně!) na označeném místě trolejového vedení a přesné zastavení koncem spřáhla na vymezeném terči.

Naši kolegové si vylosovali místo posledního soutěžícího, a přesto dokázali pořádně zamíchat pořadím. Libereckému dopravnímu podniku vybojovali celkové čtvrté místo při druhém nejlepším čase týmů. Za sebou nechali i takové dopravní podniky, které mají soutěžní zkušenosti a velmi úspěšně bodovaly v minulosti na mezinárodních soutěžích jízdy zručnosti řidičů tramvají Evropy – např. v Bruselu, Praze apod.

Byli výborní! Ukázali profesionalitu našich zaměstnanců a děkujeme jim za reprezentaci libereckých tramvajáků,“ poděkoval za vedení společnosti místopředseda představenstva Martin Pabiška.

Mezinárodní soutěž tramvajáků v Brně se konala u příležitosti 150. výročí zahájení provozu místní hromadné dopravy a uspořádal ji Dopravní podnik města Brna jako vyvrcholení těchto oslav. Pozváno bylo 9 týmů ze všech dopravních podniků bývalého Československa, které provozují tramvajovou dopravu (Dopravní podnik Hlavního města Prahy, Dopravní podnik města Brna, Dopravní podnik města Ostravy, Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou, Plzeňský městský dopravní podnik, Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, Dopravní podnik města Olomouce, Dopravný podnik Bratislava a Dopravný podnik mesta Košice).

Dojezd na přesnost Dojezd plošinou na přesnost Hlavní rozhodčí a komentátor Soutěžní tým Vyhlášení pořadí týmů