logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 19/21 - Tichá tramvaj

Minikurz znakového jazyka mohou absolvovat cestující MHD v Liberci v Tiché tramvaji. Dopravní podnik umožní cestujícím a zájemcům vstoupit do světa neslyšících.

Liberec, dne 23. října 2019

Na liberecké tramvajové trati se již potřetí rozjede TICHÁ TRAMVAJ. Speciálně vypravený vůz se na několik hodin změní v pojízdnou učebnu znakového jazyka pro cestující městské dopravy a pro všechny, kteří mají zájem porozumět osobám s poruchami sluchu. Akci připravil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. ve spolupráci s libereckou pobočkou Tichého světa, o.p.s.

Lektoři znakového jazyka a neslyšící dobrovolníci budou aktivně k dispozici v TICHÉ TRAMVAJI v pátek 25. října 2019 na lince č. 2 z Dolního Hanychova do Lidových sadů a zpět v čase od 9 - 13 hodin. Jízdní řád mimořádného spoje bude umístěn na staničních sloupcích a webových stránkách DPMLJ. Na tramvaj typu T3M upozorní tematické venkovní polepy. 

Cílem společné akce je upoutat pozornost veřejnosti ke světu osob se sluchovým postižením, přiblížit a propojit svět slyšících se světem neslyšících. 

„Náleží do společenské odpovědnosti firmy podporovat podobné projekty. Pro vedení dopravního podniku je potěšující, že se jedná o potřebný a originální projekt, jehož myšlenka a cíl vzešely právě zde,“ doplnil k projektu Ing. Michal Zděnek, M. A. předseda představenstva DPMLJ. 

„Bude se jednat o náhled do světa neslyšících spojený s minikurzem znakového jazyka. Cílem této akce je zmírnění komunikačních bariér mezi slyšící většinou a neslyšící komunitou.  Každý cestující, který bude mít snahu naučit se alespoň jeden znak, získá malou odměnu.“ říká k akci Mgr. Petra Bobková, vedoucí konzultantka pobočky Tichého světa pro Liberecký kraj.

„Tato nevtíravá komunikace by měla upozornit na to, že mnohdy stačí skutečně jen velmi málo, abychom k sobě měli blíže – třeba jen přejet z jedné zastávky MHD na druhou“, doplnila organizátorka Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ.

Akce bude probíhat v dopoledních hodinách. Osloveni byli žáci a studenti z libereckých škol. Organizátoři věří, že někteří využijí možnost interaktivní výuky znakového jazyka v Tiché tramvaji. 

<tm>