logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 19/06

„Liberečané již nejsou vydíratelní, jedná se o významný krok v MHD pro město Liberec,“ zdůrazňuje představenstvo dopravního podniku. 

Čtyřicet procent městských spojů v Liberci zajišťoval pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou dopravce BusLine, který ale nyní v Liberci končí. Bezdůvodná, neopodstatněná a předčasná výpověď smlouvy z jejich strany, v červenci 2018, znamenala pro nové představenstvo dopravního podniku nutnost okamžité reakce na danou situaci.

Liberec, únor 2019

Aktuálním úkolem managementu DPMLJ bylo v danou chvíli zajištění dopravy vlastními silami v rámci liberecké MHD.
Znamenalo to připravit nejen vozový park, ale hlavně personálně obsadit vypravované spoje v době, kdy řidiči již citelně na trhu práce chyběli.
Aktivní náborová kampaň naplnila dva kurzy zájemců na pozici řidičů. Kurzy se rozběhly hned na začátku letošního roku. Pokud 11 nováčků vydrží a uspějí u závěrečných zkoušek, mohli by již v březnu zasednout za volanty autobusů v běžném režimu dopravy. I přesto, je stav řidičů stále nedostačující (dlouhodobé nemoci, stáří zaměstnanců).
K nezbytnému doplnění stávajícího vozového parku pomohl nákup 11 starších autobusů typu Mercedes z Německa. Z tohoto počtu je šest vozidel kloubových. Cena všech pořízených vozů je srovnatelná s cenou jednoho nového autobusu (pozn. nákup všech vozidel + jejich dovybavení přišlo na 7 mil.).
I přes intenzivní snahu vedení společnosti události řešit, aktuální situace v dopravním podniku po předčasném odchodu BusLine, přinesla od 26. ledna 2019 změny pro cestující městské dopravy v Liberci. Proběhly úpravy jízdních řádů, které nepotěšily, ale byly nezbytně nutné.
Ubylo 5% spojů, prodloužily se intervaly mezi spoji na některých linkách. Prioritou pro zajištění dopravy byla hlavně garance vypravovaných spojů pro cestující. Některé změny považuje vedení dopravního podniku za změny dočasné, tedy vratné. „První úpravy jízdních řádů proběhly již pár hodin po jejich spuštění 26. ledna a byly reakcí na prokazatelně oprávněné podněty cestujících. Za rychlou reakci si dopravní podnik zasloužil řadu poděkování od občanů a cestujících,“ popsal situaci dopravní ředitel Ing. Oskar Zappe.
„Veškeré naše kroky vedou k tomu, aby do budoucna nebyli občané Liberce a náš akcionář Statutární město Liberec vydíráni jakýmkoliv dopravcem. Zároveň chceme chránit dopravní podnik před možnými riziky, která jsme zdědili z minulosti,“ zdůraznil předseda představenstva DPMLJ, Ing. Michal Zděnek, M. A.

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.