logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 21/06

Dopravní podnik se snaží být společensky odpovědný. Terminál MHD opakovaně nabídl na stanoviště pro testovací sanitku HIV.

Liberec 27. 4. 2021

Test na HIV mohli zájemci podstoupit 27. dubna na terminálu MHD v Liberci. Bezplatné a anonymní testy veřejnosti nabídla Česká společnost AIDS pomoc, která do krajského města vyslala jednu ze svých testovacích sanitek. Zájemci se tak mohli nechat otestovat nejen na HIV, ale také na další nemoci přenosné pohlavním stykem, jako syfilis nebo žloutenka typu C.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) již několik let spolupracuje a podporuje aktivity České společnosti AIDS pomoci, z. s.

„Snažíme se být společensky odpovědnou firmou. Podporujeme hned několik veřejně prospěšných projektů,“ zdůraznil Ing. Michal Zděnek, M.A., předseda představenstva DPMLJ.

Firma má na Liberecku nepřehlédnutelný podíl na těchto preventivních akcích. Například při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, pětkrát vypravil takzvanou Osvětovou AIDS tramvaj. V jejím interiéru dal možnost České společnosti AIDS pomoci informovat o prevenci a nutnosti testování. Každoročně úspěšně odhalené případy znamenaly, že preventivní aktivity mají svůj smysl (např. v roce 2017 byl na Liberecku diagnostikován 1 případ HIV, v roce 2018 3 případy HIV a v roce 2019 více jak 5 případů).

„Jsme potěšeni, že jsme mohli sanitku na terminál MHD přistavit, protože v Liberci pořád ještě nemáme svou kamennou pobočku. Děkujeme vedení za opakovanou vstřícnost," řekl Jiří Pavlát, ředitel Domu světla.

Ve speciální odběrové sanitce bylo při této první letošní akci za 2 hodiny provedeno 18 testů na HIV a 17 testů na syfilis. Testování je do Liberce na terminál naplánováno ještě jednou, a to na podzim 12. 10. 2021.

 <tm>