logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 21/20 - Kontroly ve vozidlech

TISKOVÁ ZPRÁVA DPMLJ, a.s.

Liberec 19. 11. 2021

Dopravní podnik zesílil kontroly ve vozidlech městské hromadné dopravy v Liberci

Na různé linky MHD a v nejrůznější časy, včetně prvních ranních a nočních spojů, se zaměřili zaměstnanci Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) z oddělení přepravní kontroly a policisté Městské policie Liberec. 

Společně kontrolovali nejenom dodržování přepravních podmínek, ale také dodržování mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví ČR v souvislosti s covidovou infekcí.

Akce jsou reakcí na nárůsty záchytů neplatičů jízdného v městské dopravě a na neustálé porušování vládních nařízeních o pohybu v prostředcích veřejné dopravy cestujícími. Na tuto skutečnost denně upozorňují svými stížnostmi a podněty ostatní cestující a žádají vedení dopravního podniku o řešení situace.

„Vedení dopravního podniku nemá žádnou legislativní oporu, jak proti těmto osobám, kterým je zdraví ostatních lhostejné, zasáhnout. Svázané ruce mají také řidiči vozidel.  Ti mohou pouze požádat o ochranu dýchacích cest nebo preventivně na povinnost poukazovat zvukovým hlášením ve voze,“ vysvětlil Ing. Michal Zděnek MA, předseda představenstva DPMLJ.

 „Liberečtí strážníci provádí asistenci revizorům DPMLJ a.s. v autobusech a tramvajích při kontrolách jízdních dokladů a zároveň dohlíží na veřejný pořádek a na dodržování mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, zejména zákazu pohybu a pobytu bez ochranných prostředků dýchacích cest v prostředcích veřejné dopravy“, doplnila Bc. Daniela Bušková, mluvčí liberecké městské policie.

Dopravní podnik v podstatě navázal na letitou spolupráci s městskou policií v Liberci. Obě organizace mají za sebou v těchto dnech už několik akcí na desítkách spojů MHD. S přihlédnutím na skutečnost, že se jedná o koordinované akce s městskou policií, snažíme se, aby kontroly měly co největší zásah v co nejvíce spojích. Cestující bez jízdních dokladů (k jejich velkému překvapení) jsou z vozidla okamžitě vykázáni a řešeni mimo vůz. Kontroly pak pokračují bez většího zpoždění autobusu nebo tramvaje, a tím i bez zdržení ostatních cestujících. 

Dopravní podnik eviduje zpětnou vazbu od cestujících, kteří si společných kontrol již všímají a hodnotí je ve většině případů pozitivně. Akce budou nadále pokračovat.

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s.