logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 22/09

TISKOVÁ ZPRÁVA

Nově podepsaná Podniková kolektivní smlouva přináší zaměstnancům garance, na kterých se vedení dopravního podniku dohodlo s odboráři.

Liberec 19. 8. 2022

Tento týden byla podepsána Podniková kolektivní smlouva pro rok 2023, které předcházelo několik společných setkání a několikaměsíční vyjednávání zástupců Odborové organizace Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. s představenstvem a vedením společnosti. Odborová organizace ocenila vstřícnost společnosti v posledních letech, kdy byly mzdy jak v souladu s kolektivní smlouvou, tak i mimořádně a opakovaně navyšovány. V letošním roce se mzdy zvýšily dokonce 2x, a to  nejen o 3% od 1.1.2022, ale o další cca 3% pak i od 1.7.2022.

Všechna jednání o nové smlouvě se vedla s uvědoměním si současné nelehké situace a finančních možností DPMLJ. Dlouhodobá korektnost vzájemných vztahů a společné zájmy na fungování společnosti vedly ke konečné podobě smlouvy, která pro rok 2023 nejenže zachová většinu zaměstnaneckých benefitů, ale nově garantuje nárůst mezd o 10% a navýšení příspěvku společnosti na stravování o 11 Kč.

 „Podařilo se uzavřít kolektivní smlouvu, která výhodně zlepšuje platové podmínky našich zaměstnanců a zároveň respektuje ekonomické možnosti DPMLJ. Děkuji zástupcům odborů za korektní přístup v jednáních. Zlepšování pracovních podmínek našich zaměstnanců bude mít prioritu i nadále“, zdůraznil předseda představenstva Ing. Michal Zděnek, M.A.

Odboráři slovy předsedy své odborové organizace Zděnka Leszkovena prohlásili, že věří, že nová kolektivní smlouva potěší stávající zaměstnance a současně bude motivovat nové zájemce o práci v dopravním podniku. Pan Leszkoven pak dodal, že smlouva byla nově podepsána pouze na rok, protože tak umožňuje odborářům i vedení DPMLJ reagovat na aktuální ekonomický vývoj ve společnosti.

Nová smlouva je závazná pro všechny zaměstnance zastoupené závodním výborem odborové organizace a zaměstnavatele zastoupeným představenstvem společnosti. Upravuje vzájemné vztahy účastníků, jejichž práva a povinnosti stanoví další pracovně právní, mzdové a sociální vztahy a nároky.

Bc. Martina Poršová, tisková mluvčí