15/16 TISKOVÁ ZPRÁVA

Zajištění řidičů a cestujících MHD v teplých dnech

Liberec, dne 3. 7. 2015

V těchto horkých dnech, které jsou na území celé České republiky, je nutné věnovat větší pozornost zaměstnancům DPMLJ, hlavně řidičům městské dopravy zajišťujícím bezpečnou dopravu tisícům cestujících. Důležitou součástí běžného provozu MHD jsou tzv. zálohy řidičů. Jedná se o řidiče tramvají a autobusů v pohotovosti na služební místnosti, kde jsou připraveni nastoupit při mimořádné události na kteroukoliv linku městské dopravy.  V těchto exponovaných dnech může řidič požádat dispečink provozu při sebemenší zdravotní indispozici o okamžité vystřídání ve službě. Což by mělo být vzhledem k bezpečnosti ostatních samozřejmostí. Zaměstnanec je nahrazen právě zálohou. Na uvážení řidiče pak zůstává, zda se do služby vrátí nebo zda je nutná návštěva lékaře (vzhledem k zdravotnímu zatížení by byla událost řešena vstřícně a individuálně).

Ani v těchto letních teplých dnech nelze řidičům prodloužit bezpečnostní přestávky na konečné, neboť výkon řidiče je pevně dán jízdním řádem.

Co se týká technického vybavení vozidel, kabiny řidičů nejsou plně uzavíratelné, některá vozidla jsou vybavena chladící jednotkou nad hlavou řidiče.

Ve vnitřním prostoru vozidel MHD není standardně výrobcem instalována klimatizační jednotka. Vozidla jsou určena k rychlé městské přepravě osob  s častým otevíráním hned několika dveří dle typu vozidla. Zastávky jsou od sebe rozmístěny 500 – max.1000m. a předpokládá se tedy dostačující cirkulace vzduchu.

S ohlédnutím na předešlá léta zpět musíme konstatovat, že o výměnu při výkonu služby zatím žádný zaměstnanec-řidič nepožádal. Vážíme si jejich práce a přejeme si, aby k žádné mimořádné situaci s ohledem na jejich zdraví nemuselo dojít, snažíme se událostem předejít.

Nemáme doloženo ohrožení na životě zákazníků dopravního podniku z důvodů přehřátí přímo ve vozidle MHD, ale je možné, že k takové situaci došlo při stanicování na zastávce. Tento typ informací neevidujeme.