17/26 Tisková zpráva

Liberec byl prvním městem ČR, které nabídlo zákazníkům městské hromadné dopravy možnost zakoupit papírovou jízdenku ve vozidle pomocí bezkontaktní platební karty.

Liberec, dne 20. 9. 2017

Liberecká tramvaj EVO2 byla prvním vozidlem městské dopravy v České republice, kde si 20. září 2014 mohli cestující zakoupit papírové jízdenky přímo ve vozidle bezkontaktní platební kartou za pomoci tří instalovaných validátorů.

Před třemi lety Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ), MasterCard, ČSOB a společnost Mikroelektronika, tak ve svém pilotním projektu implementace čipového standardu EMV reagovali na podněty svých zákazníků, kteří v nejrůznějších průzkumech avizovali velký zájem o bezkontaktní platby.

Dnes má DPMLJ za sebou i další etapu projektu a bezkontaktní validátory umožňující nákup jízdenek jsou umístěny ve všech 67 tramvajových vozech libereckých linek. Předpokládá se, že do konce roku 2018 budou tyto platební validátory součástí také celé flotily autobusů, a to v obou městech. Každý tento krok má za cíl přilákat další a další cestující do MHD. Služba je prioritně zaměřena hlavně na příležitostné zákazníky MHD, kteří nevyužívají předplatné, a na turisty.

DPMLJ tento trend bezkontaktního placení neopouští. „Našim cílem je nákup platebních validátorů do všech vozidel, tím zvyšovat komfort našich zákazníků. Umožnit jim jednoduché, pohodlné a rychlé zaplacení jízdného a hlavně se snažíme v rozšiřování nabízených služeb jít stále dopředu,“ konstatuje Ing. Luboš Wejnar, ředitel DPMLJ, a.s.

Statistické údaje - transakce bezkontaktní platební kartou:
2014 08 – 12/2014  3 203 transakcí
2015 01 -  12/2015 35 134 transakcí