Tisková zpráva 20/15

Dvě tramvajové skříně vozů T3 z liberecké vozovny skončily dnes v kovošrotu. Oba vozy v dopravním podniku dosloužily a jejich likvidace byla standardním postupem. Ale…

Liberec 15. května 2020

Každý tramvajový vůz má svůj identifikační znak, něco jako SPZ u aut. Tentokrát bude sešrotována tramvaj s inventárním číslem 32. Na liberecké tramvaji se objevila třicetdvojka již po šesté. První tramvajový vůz s tímto inventárním číslem vyjel v roce 1899 a zatím poslední tramvají s číslem 32 se stal v Dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. vůz T3R.SLF sestavený ve vozovně v Liberci.

První tramvaj s třicetdvojkou byl malý dvounápravový vlečný vůz dodaný v roce 1899, vyroben byl v rakouském Grazu. Cestujícím sloužil v Liberci až do roku 1934, to už ale šest let vozil jiné označení, č. 42.

1) Vlečný vůz č. 32 na konečné před libereckým nádražím 17. 8. 1922 v soupravě na lince č. 1.
2) Vlečný vůz č. 32 dne 5. 8. 1918 při opravě ve vozovně.

Druhá tramvaj s číslem 32. V roce 1928 byl z českolipské vagónky dodán motorový vůz č. 32 s typickými čtyřmi okny na boku, širokými sloupky a nadokenní „ventilačkou“. V roce 1957 byl modernizován, na bočnici získal tři velká okna. V roce 1966 byl zlikvidován. Vozová skříň ale dále sloužila v Hanychově jako šatna lyžařů.

3) Motorový vůz č. 32 dne 23. 2. 1928 při skládání z vagónu na libereckém nádraží.
4) Na Soukenném náměstí dne 14. 8. 1929 nasazení na lince č. 3 do Horního Hanychova.
5) Vůz č. 32 sloužil i v posledních dnech linky č. 2 do Růžodolu I., kde byl vyfocen 9. 10. 1960.
6) Dne 13. 5. 1964 jezdil vůz č. 32 naposledy kolem pošty a divadla.
7) Vozová skříň vozu byla odvezena v roce 1966 do Hanychova, kde sloužila jako šatna.
8) V polovině osmdesátých let byla karoserie tramvaje č. 32 rozebrána a odvezena do šrotu.

Třetí tramvaj s číslem 32 byla tramvaj typu T3, pocházející z první série těchto vozidel do Liberce dodaných v prosinci 1965. Pro špatný technický stav byla vyřazena už v roce 1984. Ovšem ještě tři roky sloužila jako služební.