logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 21/18 - Tramvaj do Vratislavic

TISKOVÁ ZPRÁVA DPMLJ, a.s.

Liberec 5. 11. 2021

O dva týdny dříve se rozjedou tramvaje do Vratislavic nad Nisou

Provoz linky č. 5 do Vratislavic nad Nisou, který měl být původně obnoven až 19. listopadu se podařilo obnovit před plánovaným termínem.  Práce na tramvajové trati do Jablonce nad Nisou ale stále pokračují, a to až do dubna roku 2023.

Od 6. listopadu 2021 bude obnoven provoz tramvajové dopravy linek č. 5 a 11 v úseku Viadukt – Vratislavice nad Nisou, výhybna. V úseku Vratislavice nad Nisou výhybna – Jablonec nad Nisou, Tyršovy sady bude cestující nadále převážet náhradní autobusová doprava s označením X11.

Trať do Vratislavic nad Nisou byla posledním úsekem s metrovým rozchodem v České republice. Poslední tramvaje na metrovém rozchodu vyslal Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou na trať 16. června. Od pondělí 17. června již začaly plánované práce na přerozchodování úseku na standardních 1435 mm. Současně s těmito pracemi bylo opraveno odvodnění opěrné zdi pod Novou Rudou, doplnění stacionárních mazníků kolejových oblouků, kompletně byly také podbity části tratě na pražcích a přebroušeny hlavy kolejnic včetně úseku Fügnerova – U Lomu.

Modernizace úseku do Vratislavic přišla bez DPH na zhruba 95 milionů korun. O minulém víkendu zde proběhla úspěšně a bez komplikací testovací jízda. Dopravní podnik bude dále v rekonstrukci pokračovat modernizací navazujícího úseku do Jablonce nad Nisou. Tento úsek přijde podle odhadů bez DPH na dalších 591 milionů.

Snažili jsme se do toho promítnout současné ceny stavebních materiálů. Cena je tak navýšená zhruba o deset procent oproti původním odhadům. Kolik bude stavba stát doopravdy se těžko odhaduje, ceny se neustále mění,“ zmínil petr Žídek, předseda dozorčí rady DPMLJ.

„Tramvaje s cestujícími sice vyjedou do Vratislavic 6. listopadu, ale od 8. listopadu pak bude uzavřena Tanvaldská ulice mezi Hedvábnou a Pivovarskou. ŘSD zde bude dělat nové povrchy a zároveň se bude opravovat povrch na tramvajovém přejezdu Nová Ruda,“ konstatoval k následným krokům provozně technický ředitel libereckého dopravního podniku Ludvík Lavička.

Dopravní podnik nyní dokončuje přípravu dokumentace k veřejné soutěži na dodavatele modernizace dalších úseků trati do Jablonce nad Nisou. Bude se týkat čtyř úseků s ukončením prací v roce 2023.
Tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou je nejdelší meziměstská trať v Česku. Přepraví ročně okolo milionu cestujících.

 

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s.

 

Všechny úseky budou financovány z Operačního programu Doprava 2014-2020

Prioritní osa: 1 - Infrastruktura pro železniční a další udržitelnou dopravu

Investiční priorita: 3 - Rozvoj a zlepšování dopravních systémů šetrných k životnímu prostředí, včetně systémů s nízkou hlučností      

Specifický cíl: 1.4 - Vytvoření podmínek pro zvýšení využívání veřejné hromadné dopravy ve městech v elektrické trakci

Poslední částí je úprava smyčky v Tyršových sadech, která ale bude financována pouze z vlastních zdrojů.