logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 21/21

Dopravní podnik začal soutěžit dodavatele stavby na poslední úsek modernizace tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou

Liberec 22. 11. 2021

Soutěž na dodavatele stavby za zhruba 593 tisíc korun bez DPH byla zveřejněna 22. listopadu 2021. Zakázka je rozdělena na čtyři úseky, které se dají soutěžit také samostatně. Lhůta pro podání nabídek končí 20. prosince.

Plánovaná je práce na všech úsecích najednou, takže dodávka stavby je realizována v kratším termínu. Zakázku se podařilo přepočítat na současné ceny. Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) počítal s určitou rezervou a předpokládá, že se do ní vejde včetně cenových rozptylů.

DPMLJ se v této souvislosti ještě chystá na dvě menší soutěže, a to na novou měnírnu a zabezpečovací zařízení.

Trať do Jablonce nad Nisou byla naposledy kompletně rekonstruována v 70. letech. Její modernizace začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru Liberce.  Za přispění evropských dotací se již do obnovy investovalo okolo 700 milionů korun.

Letos prošel modernizací úsek v Liberci od zastávky U Lomu na konečnou ve Vratislavicích, zde již tramvaje jezdí po kolejích s drážním rozchodem 1435 milimetrů stejně jako na městské trati v Liberci.  Modernizace přišla bez DPH na 95 milionů korun. Další práce směrem na Jablonec by měly navázat příští rok na jaře, hotovo má být do konce dubna 2023. Obnovu opět zaplatí z velké části Evropská unie.

Tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou spojuje obě města od roku 1955 a jedná se o nejdelší meziměstskou trať v Česku. Přepraví ročně okolo milionu cestujících.

 

Všechny úseky budou financovány z Operačního programu Doprava 2014-2020

Prioritní osa:               1     Infrastruktura pro železniční a další udržitelnou dopravu

Investiční priorita:       3     Rozvoj a zlepšování dopravních systémů šetrných k životnímu

                                          prostředí, včetně systémů s nízkou hlučností      

Specifický cíl:              1.4  Vytvoření podmínek pro zvýšení využívání veřejné hromadné

                                          dopravy ve městech v elektrické trakci

Poslední částí je úprava smyčky v Tyršových sadech, která ale bude financována pouze z vlastních zdrojů.