Tisková zpráva 22/03 - oprava TRAM v Žitavské ul.

Opravy tramvajové trati v Liberci v Žitavské ulici jsou prováděny z důvodu očekávaného zvýšeného silničního provozu v této lokalitě

Liberec, dne 22. 2. 2022

Před plánovanou dvouletou uzavírkou komunikace 1/35 z důvodu opravy mostů proběhne nutná a neodkladná oprava městské tramvajové trati v Liberci Žitavské ulici v prostoru křižovatky Viadukt. Pro silniční provoz se ulice Žitavská zcela uzavře. Oprava kolejiště v délce zhruba 140 metrů bude financována z prostředků Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s. a její rozpočet je cca 2 240 000 korun. Stavební práce spočívající ve výměně panelů BKV a kolejí. Výběrovým řízením byla vybrána k realizaci zakázky firma Dopravní stavby Brno, s.r.o.

Uzavření lokality Rybníček – Viadukt - Horní Hanychov je plánováno od 26. února 2022 04:00 hodin do 13. března 2022 02:00 hodin.

Cestující MHD by se měli včas se změnami seznámit na sociálních sítích dopravního podniku nebo přímo na Zákaznickém centru v terminálu ve Fügnerově ulici.

Uzavření ulice Žitavské přináší tyto změny v režimu městské dopravy:

• nepřetržitou výluku na tramvajové trati linky č. 2 a 3 v úseku Rybníček – Dolní/Horní Hanychov
  • omezení dopravy na tramvajových linkách č. 5 a č. 11
  • ovlivnění provozu autobusových linek č. 16, 22, 27, 30, 34, 36, 37 a 94

TRAMVAJOVÝ provoz:

Městské tramvajové linky č. 2 a č. 3 úseku Rybníček – Dolní a Horní Hanychov budou nahrazeny autobusy s označením X2 a X3, linky pojedou podle výlukového jízdního řádu. Přestupní stanice mezi náhradní autobusovou dopravou do Dolního a Horního Hanychova a tramvajovou dopravou do Lidových sadů bude zastávka „Rybníček“ v ulici Tatranská. Zastávka Viadukt ve směru do centra bude přesunuta o cca 50 metrů zpět před viadukt. Tramvajové linky 2 a 3 budou zastavovat v obou směrech i na zastávce „Rybníček“ na tř. 1. Máje.

Meziměstské tramvajové linky č. 5 a č. 11 budou ukončeny v terminále MHD ve Fügnerově ulici. Úsek Fügnerova-Viadukt nebude obsluhován, k přepravě lze využít linku č. 3 a X3. Nástupní zastávka ve směru Vratislavice n/N. a Jablonec n/N. pak bude na Terminálu MHD v obratišti (stanoviště č. 11).

Stávající ZASTÁVKU NÁDRAŽÍ v ulici Žitavská (společná pro BUS a TRAM) budou obsluhovat pouze autobusy náhradní dopravy X2/X3.

AUTOBUSOVÝ provoz:

Oprava kolejiště v Žitavské ulici ovlivní trasu autobusových linek MHD č. 16, 22, 27, 30, 34, 37 a 94. Linky budou vedeny ve směru z centra do náhradní zastávky Nádraží (u motorestu Formule 5) v ulici Nákladní, pokračují ulicí 1. máje, Vaňurova, Františkovská, Metelkova, Jungmannova a dále po své trase. V opačném směru pojedou linky po stejné objízdné trase do náhradní zastávky Nádraží v ulici Nákladní (posun zastávky před budovu Správy železnic). Linky na objízdné trase nezastavují. Na linkách budou platit stávající jízdní řády.

Samostatně linka MHD č. 36 bude vedena z náhradní zastávky Jungmannova (před okružní křižovatkou) ulicí Metelkova, Františkovská a Vaňurova do náhradní zastávky Nádraží (před budovou Správy železnic). Pokračuje po své trase až do zastávky Krkonošská a po objízdné trase ulicí Americká, Uralská a Švermova do zastávky Viadukt (náhradní za Viadukt v ulici Hanychovská). Dále pokračuje po své trase. Linka na objízdné trase nezastavuje. Na lince bude také platit stávající jízdní řád.

Zastávka Nádraží pro autobusové linky MHD č. 16, 22, 27, 30, 34, 36, 37 a 94 bude v obou směrech posunuta o cca 200 metrů dál do ulice Nákladní.

Autobusy příměstské a dálkové autobusové dopravy budou po dobu prováděných oprav využívat záložní vjezd na autobusové nádraží ČSAD z ulice Vaňurova.