logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 22/05 - respirátory v MHD

V městské hromadné dopravě můžeme odložit respirátor 
 
Liberec, 14. dubna 2022 
 
Na základě rozhodnutí Vlády ČR ze středy 13. 4. 2022 se ruší povinnost cestovat v MHD s ochranou dýchacích cest.  
 
Cestující se od čtvrtka 14. 4. 2022 mohou sami rozhodnout, zda budou cestovat s respirátorem v MHD nebo ne. Nyní jsou tedy pouze doporučení, kdy ochranu úst v dopravních prostředcích používat.  

Již od poloviny března se zrušila povinnost nosit respirátory v ostatních vnitřních prostorách jako úřady a obchody. Povinnost zakrytí dýchacích cest zatím zůstává ve zdravotnických zařízeních.  
Jedná se vítanou změnou pro dopravce. Za členy Sdružení dopravních podniků ČR, kterého je členem také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s., zhodnotil středeční rozhodnutí vlády předseda sdružení. 

„Dlouhodobé restrikce se odrazily na počtu cestujících ve veřejné dopravě. Aktuální statistiky naznačují, že dochází k pozvolnému návratu cestujících do prostředků MHD a věřím, že zrušení povinnosti nosit respirátor nám v tomto trendu opět trochu pomůže,“
konstatoval předseda Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) Tomáš Pelikán.  
Podle statistik SDP ČR ubylo dopravním podnikům v České republice kvůli pandemii více než 34 % cestujících v porovnání s rokem 2019. Během pandemie bylo prokázáno, že prostředky MHD nepředstavují riziko z hlediska nákazy nemocí covid-19. Dopravní podniky neustále dbají na důslednou očistu vozidel, která byla během pandemie vylepšena.  

<tm>