logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 22/11 - Tichá tramvaj

TICHÁ TRAMVAJ aneb pojízdná učebna pro minikurz znakového jazyka

Liberec, 7.9.2022 

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (dále DPMLJ) opět vypraví ve spolupráci s libereckou pobočkou Tichého světa, o.p.s. TICHOU TRAMVAJ. Nastoupením do vozu přijímají cestující výzvu pro snadnější komunikaci a pochopení světa neslyšících.

Nápad, jak propojit svět slyšících a neslyšících, vzniknul před šesti lety v dopravním podniku na podporu veřejně prospěšných projektů a aktivit. Hned první ročník zaujal běžné cestující městské hromadné dopravy natolik, že každý další rok vypravil dopravní podnik na podporu akce speciální vůz s grafickým polepem odlišujícím ho od běžných spojů MHD a s vlastním jízdním řádem.

Letos vyjede TICHÁ TRAMVAJ v pondělí 12. září 2022. Pojede na lince MHD č. 2 na trase Dolní Hanychov – Lidové sady (a zpět) podle svého jízdního řádu v čase 9 – 13 hodin. Speciálně přistavený vůz T3M z depozitu Boveraclubu se na několik hodin změní v pojízdnou učebnu znakového jazyka pro stálé cestující městské dopravy, ale i zájemce z řad veřejnosti, kteří mají zájem porozumět osobám s poruchami sluchu.

„Šestý ročník Tiché tramvaje si klade za cíl pomoci přiblížit svět neslyšících slyšící majoritě, mimo jiné s využitím možnosti naučit se několik znaků při minikurzu znakového jazyka. Chceme více přiblížit, jak komunikaci, tak kulturu neslyšících většinové společnosti,“ říká Alena Janoušková, vedoucí konzultantka Tichého světa pro Liberecký kraj.

Ve spoji, který bourá komunikační bariéry, své služby nabízejí nejen lektoři znakového jazyka, ale také dobrovolníci s poruchami sluchu. Společně odpovídají na dotazy a učí základy jiné komunikace. Komunikace, ve které se neklopí oči, ale naopak nese snahu pochopit toho druhého. Možnosti výuky v tramvajové učebně každoročně využívají mimo cestujících také celé třídy z různých stupňů základních škol a středoškoláci.

 „Společná akce měla každý rok velmi pozitivní ohlasy u cestujících městské dopravy. Mnoho z nich využilo možnost se naučit znakovým jazykem nějaké slovo, jméno nebo jen pozdrav a do Tiché tramvaje se vrací. V naší snaze porozumět stačí i krátký čas, například ten, mezi jednotlivými zastávkami MHD,“ upřesnila Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ.

Cílem společného snažení organizátorů je vstoupit v netradičním prostředí MHD do světa neslyšících osob, upoutat pozornost veřejnosti na jejich problémy, pochopit a propojit svět slyšících se světem neslyšících.

Akci si letos vyzkouší také v Ústí nad Labem. Ústecký dopravní podnik rozjede svůj TICHÝ VŮZ. Děkujeme, že akce zaujala i v jiném dopravním podniku.  

<tm>