18/21 Tisková zpráva

Dopravní podnik se zapojí do podpory Světového dne boje proti AIDS. Na terminálu MHD bude osvětová tramvaji a odběrová sanitka.

Liberec 26. 11. 2018

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ) společně s Českou společností AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) pořádá, při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, akci s názvem Osvětová AIDS tramvaj.

První prosinec si lidé na celém světě připomínají jako Světový den boje proti AIDS. Česká společnost AIDS pomoc, která má prevenci a boj proti AIDS v České republice jako jeden ze svých hlavních úkolů, pořádá při této příležitosti řadu osvětově-preventivních akcí.

Jedním z prvních dopravních podniků v České republice, který se aktivně zapojil do spolupráce na pomoc v boji proti této zákeřné pandemii, byl právě liberecký dopravní podnik.

„Snažíme se být společensky odpovědnou firmou. V průběhu celého roku podporujeme hned několik veřejně prospěšných projektů a aktivit,“ zdůraznil Ing. Michal Zděnek, M.A., předseda představenstva DPMLJ.

Přistavení „osvětové AIDS tramvaje“, propagace prevence a zajištění odběrové sanitky na terminálu MHD, se tak koná v Liberci již popáté. Letos se společná akce neuskuteční 1. prosince, ale mimořádně již ve čtvrtek 29. listopadu.

Osvětová AIDS tramvaj bude na terminálu ve Fügnerově ulici od 14:00 – 17:00 hodin. Její posádku budou tvořit proškolení studenti zdravotní školy. V tramvaji dostane veřejnost informace o problematice HIV a AIDS, preventivní a informační materiály a prodávat se zde budou odznáčky představující červenou stužku - mezinárodní symbol sympatií s HIV pozitivními a nemocnými AIDS a symbol boje proti AIDS.

V bezprostřední blízkosti tramvaje bude již tradičně umístěna odběrová sanitka a mobilní poradna v jednom. Sanitka nabídne zájemcům možnost nechat anonymně a bezplatně testovat s okamžitým výsledkem. Poradenství a testování v odběrové sanitce se bude také poskytovat od 14 do 17 hodin.

„Důležité je znát svůj HIV status,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc. „Včasné odhalení infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života. Bohužel i v dnešní době se setkáváme s tzv. pozdním odhalením HIV infekce, kdy je klient už ve stadiu AIDS a to výrazně komplikuje jeho šance na kvalitní život do budoucna. Tyto pozdní záchyty jsou zbytečné, protože infekci lze otestovat během několika minut v sanitce. Proto neváhejte a využijte možnost se otestovat v Liberci v sanitce,“ zdůraznil Jiří Pavlát.

V roce 2017 byl na Liberecku diagnostikován jeden případ HIV, letos už 3 případy. Celkem je Liberecku evidováno ke konci letošního října 85 případů. Testování v Liberci letos finančně podpořil Státní zdravotní ústav.