Tiskové zprávy 2023

Tisková zpráva 23/04 - Suchej únor

Dopravní podnik v Liberci se společně s ostatními dopravci opět zapojil do kampaně Suchej únor

Liberec, Praha, 1. února 2023

S heslem „Nepít je umění!“ odstartoval 11. ročník tradiční zdravotně osvětové kampaně Suchej únor, která pomáhá široké veřejnosti prověřit její vztah k alkoholu a změnit zaběhlé návyky.

Stejně jako v minulých letech podpoří tuto akci Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) a několik dopravních podniků, včetně Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ).

Kampaň Suchej únor podporují už několik let, tohle propojení dává smysl.
U našich zaměstnanců musí být nulová tolerance k alkoholu a dopravní podniky věnují kontrolám řidičů velkou pozornost. Rozvíjí se v tomto ohledu i technologie, například do autobusů je možné nainstalovat zařízení, které bez negativního testu na alkohol nenechá řidiče nastartovat,“ řekl Tomáš Pelikán, předseda SDP ČR.

Do kampaně se v tomto roce připojily Dopravní podnik města Brna, Dopravní podnik města České Budějovice, a. s. , Dopravní podnik města Hradce Králové, a. s. ,Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s., Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, a. s., Dopravní podnik města Pardubic, a. s. a Dopravní podnik města Ústí nad Labem, a. s..

V našich autobusech a tramvajích jsou letáky věnované výzvě Suchej únor, velkoformátový leták je umístěn na terminálu MHD ve Fügnerově ulici. Osvětu šíříme také na pracovištích zaměstnanců.

Také ostatní dopravní podniky informují letákovými kampaněmi v MHD, informacemi na LCD obrazovkách ve vozech nebo plakátech na zastávkách a nástěnkách. Osvětu šíříme současně společně prostřednictvím sociálních sítí.

Seberte odvahu a zapojte se. Je to jednoduché a zábavné, poprvé máte možnost předvést pro Sucháč svoje umění. Stačí svoje dílo vysochat, napsat, namalovat, natočit, vyfotit, nahrát, a hlavně sdílet!

A to s hashtagy #nepitjeumeni a #suchejunor.

Tisková zpráva 23/03 - SDP - ceny energií

Zvýšení cen energií způsobilo v závěru roku 2022 dopravním podnikům značnou nejistotu v plánování provozu roku 2023. Členové Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR), jejichž členem je také DPMLJ, se ale dokázali s nepříjemnou situací vypořádat a pro letošní rok už je téměř ve všech městech jasné, s jakým tarifem mohou cestující počítat.

Liberec, 27.1.2023

Všechny naše členské dopravní podniky mají na rok 2023 potřebné komodity nakoupeny. S nárůstem cen nám výrazně pomohlo aktualizované nařízení vlády z konce prosince, které zastropovalo ceny elektrické energie užité pro napájení tramvajové nebo trolejbusové trakce. U dopravců provozujících vlastní plnicí stanici na CNG též platí zastropovaná cena plynu. Takže na rok 2023 jsme povětšinou připraveni,“ uvedl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Také v otázce návratu cestujících do MHD po covidové pauze jsou již dopravci optimističtí. Počátek roku 2022 byl ještě částečně ovlivněn restrikcemi, ale poté už se cestující do městské hromadné dopravy začali rychle vracet. Na konci roku se postupně ve většině měst podařilo dosáhnout v počtu cestujících podobné úrovně jako před pandemií. V roční bilanci se pohybujeme na 85–90 % v porovnání s rokem 2019. Většina měst dokázala udržet rozsah dopravní obslužnosti a jsou schopna navýšené náklady kompenzovat.

Náklady na provoz MHD v Liberci stoupnou Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou v roce 2023 o 23 %. Město ovšem ponechá stejnou cenu jízdného MHD a zachová i rozsah spojů jako v roce 2022.
Ke změně jízdného MHD za jednotlivou jízdu dochází v 2023 na jediné lince, a to na meziměstské tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, kde se mění cena papírové jízdenky v tarifu IDOL (akcionář Liberecký kraj). Od 1. 1. 2023 tedy bude cena jízdenky relační nepřestupné základní (pro linku 11) 40 Kč (dosud 35 Kč) a jízdenky relační nepřestupné zlevněné (pro linku 11) 20 Kč (dosud 17 Kč).

Co se týká změn na linkách městské dopravy, tak i v roce 2023 stále prochází modernizací poslední část meziměstské tramvajové tratě z Vratislavic nad Nisou do Jablonce nad Nisou. Modernizace trati začala v květnu 2022. Na pětikilometrovém úseku už není ani stopa po starých kolejích s metrovým rozchodem, který dělal trať unikátní. Jednalo se o poslední „metrovku“ v České republice. Metrový rozchod nahradí nové koleje se standardním rozchodem 1435 milimetrů, který je na ostatních tratích v Liberci. Výstavba nové tratě z Vratislavic nad Nisou do Jablonce nad Nisou přijde hluboko přes 800 milionů korun. Dopravní podnik předpokládá, že první tramvaje vyjedou opět po celé trati v červnu/červenci 2023.

Některá města ČR pokryjí nárůst cen kompletně ze svého rozpočtu, v některých městech se ale jejich vedení rozhodlo přikročit v roce 2023 k navýšení cen jízdného, neboť jinak by nedokázalo pokrýt náklady na provoz.

Podrobnější přehled změn v tarifech a novinek od dopravců z ostatních měst najdete: