18/08 Tisková zpráva - HIV testování

Na terminálu MHD můžeš v pátek „ČEKNOUT STATUS“ než vyrazíš do akce. Dopravní podnik opět podpoří akci a umožní anonymní testování.

Liberec 26. 7. 2018

DPMLJ, a.s. společně s Českou společností AIDS pomoc podporuje projekty na anonymní testování proti nemoci HIV a SYFILIS. Letos se rozjede společná akce také v létě (nahrazuje ale tradiční prosincovou „AIDS osvětová TRAMVAJ“).

Jedním z důvodů proč, vedení dopravního podniku několik let spolupracuje na podpoře projektů s tímto zaměřením na prevenci, jsou nekompromisně stoupající data se záchyty nakažených osob HIV právě na Liberecku.

V Libereckém kraji je k 31. 5. 2018 evidováno 85 HIV pozitivních osob. V roce 2016 jich bylo diagnostikováno 15, v loňském roce 6. Ovšem za prvních 5 měsíců letošního roku bylo v kraji odhaleno již 5 osob, přičemž všichni během tří měsíců od března do května.

„Vážíme si spolupráce s dopravním podnikem, který jsme letos v létě oslovili na základě těchto statistických údajů. Vedení společnosti nám obratem vyšlo vstříc, umožnilo přistavit odběrovou sanitku na terminál MHD v centru města a akci zpropagovat“, vyzdvihl spolupráci Jiří Pavlát, ředitel České  AIDS společnosti.

Odběrová sanitka se stane mobilní ambulancí v pátek 27. července na terminálu MHD ve Fügnerově ulici v Liberci od 13:00 do 17:00 hodin (v blízkosti stanoviště tramvajové zastávky linky č. 11 do Jablonce nad Nisou). Posádka vozu otestuje zájemce z kapky krve z prstu. Výsledky infekcí na HIV a syfilis jsou známé do několika minut. Testy jsou zdarma a anonymní. Používají se kanadské testy s vysokou spolehlivostí 99,7 % a testování předchází krátký pohovor.

Termín „Čekni status“ byl nasměrován záměrně do času konání hudebního festivalu Benátská 2018 (dopravní podnik na festival zajišťuje kyvadlovou dopravu). V centru města se tak předpokládá větší koncentrace Liberečanů a návštěvníků. O zájmu veřejnosti a průběhu testování budeme informovat ihned po zpracování údajů.