18/11 Tisková zpráva - Hodnocení akce Čekni status

Dopravní podnik podpořil anonymní testování „Čekni status“

Liberec 30. 7. 2018

V pátek odpoledne byla na terminálu MHD přistavena sanitka České společnosti AIDS pomoci s cílem vytvořit zázemí pro anonymní testování na HIV a syfilis v Liberci.

Akce probíhala odpoledne, a hned pár minut po začátku se objevili první zájemci. Možná právě stoupající křivka statistiky se záchyty nakažených osob na Liberecku v posledních měsících, byla důvodem testování pro několik desítek zájemců ve všech věkových skupinách. Pouze o 2 jedince převýšil zájem mužů nad ženami.

Po testování v Liberci si Česká společnost AIDS pomoci zaevidovala tato data:

49 odebraných testů HIV, 39 testů na syfilis - všechny v pořádku.

Z osob ve vyšším riziku bylo testováno 23 lidí s negativním výsledkem.

Až na jednoho Afričana a jednoho občana Prahy, byli všichni testovaní z Liberecka.

„Počet testů a složení zájemců opět ukazuje, že testování neoslovuje pouze nejvíce ohrožené skupiny, ale i cílovou skupinu „již dávno“ dospělých žen a mužů“ řekl Jiří Pavlát, ředitel České společnosti AIDS pomoci.

Termín dalšího připravovaného projektu České AIDS společnosti a DPMLJ je 29. 11. 2018, a je směřován k Mezinárodnímu dni boje proti AIDS. V Liberci akci rozjede již tradiční slogan „Jede tramvaj, jede městem, jede s HIV testem“. Do projektu se zapojí několik dalších dopravních podniků - členů Sdružení dopravních podniků ČR.