logo dpmlj

Překlad

Cestování osob s invaliditou III. stupně

Od 1.července 2022 bylo vládou zavedeno zvýhodněné jízdné v příměstské dopravě se slevou 50% pro osoby s III. stupněm invalidity, které však z rozhodnutí vlády NEPLATÍ na MHD. Pozor tedy, ani jízdné, vydané pro osoby s tímto stupněm invalidity v režimu integrovaného jízdného IDOL, není platné v městské hromadné dopravě v Liberci.

DPMLJ tedy nemůže tyto jízdenky uznávat jako platné a upozorňujeme tímto cestující, že jim jízdenky platí pouze na vlak nebo příměstský autobus a v MHD se vystavují riziku pokuty.

Příklad 1: Jízdenka IDOL pro osoby s III. stupněm invalidity z Chrastavy do Liberce platí na vlak a příměstský autobus, ale na linky po Liberci provozované DPMLJ NEplatí.

Příklad 2: Jízdenka IDOL pro osoby s III. stupněm invalidity z Jablonce nad Nisou do Liberce platí na vlak a příměstský autobus, ale na linky po Liberci provozované DPMLJ NEplatí. Tedy neplatí ani na tramvaj mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, která jede v režimu MHD.

Město Liberec ve svém platném tarifu pro MHD pamatuje na osoby s III. stupněm invalidity již mnohem déle než vládní rozhodnutí a nabízí jim přepravovat se za zlevněné jízdné ve výši 75% slevy z běžného jízdného. Pro jízdu po městě Liberci je tedy nutné si pořídit nepřenosné zlevněné jízdné na zónu Liberec.

Citace z tarifu městské dopravy Liberec:

„Na linkách MHD se zlevněné jízdné přiznává pro jízdu z kterékoliv nástupní nebo přestupní zastávky do kterékoliv výstupní nebo přestupní zastávky„ ...

... „Nárok na jízdné pro důchodce (časové jízdenky nepřenosné) se přiznává po předložení rozhodnutí o přiznání starobního důchodu nebo invalidního důchodu pro invaliditu 3. stupně vydaného Českou správou sociálního zabezpečení (okresní nebo městskou správou sociálního zabezpečení)“.

DPMLJ, a. s.