logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 22/02 - Jizerská 50

 Autobusy dopravního podniku  absolvovaly o víkendu rekordních 171 otáček při přepravě účastníků J50 do Bedřichova a zpět

Liberec, dne 14. 2. 2022

Kyvadlovou dopravu a městskou dopravu z Liberce do Bedřichova na 55. ročník Jizerské padesátky ČEZ, Memoriálu expedice Peru, zajišťoval o uplynulém víkendu také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). V souvislosti s největší zimní sportovní událostí Libereckého kraje byla značně omezena osobní doprava do Jizerských hor, a tak nastoupili profesionálové za volanty autobusů.

Pro pořadatele a účastníky závodu se rozjížděla kyvadlová doprava v sobotu a v neděli již od 5:30 hodin. Poslední autobusy sjížděly z Bedřichova až v podvečer. Posíleny byly tradiční spoje linky MHD č. 18, které využívají ve velkém počtu návštěvníci Jizerských hor i mimo konání tohoto masového závodu. Zároveň byla posílena také linka č. 500 do Obchodního centra Nisa, které se již od pátku stalo místem registrace a komunikace s účastníky závodu. Operativní řízení provozu zajišťovala, mimo dispečink MHD na terminálu ve Fügnerově ulici, navíc k účelu J50 dvě vzniklá dispečerská pracoviště.

Dopravní podnik nasadil o víkendu do služeb všechny své personální rezervy. Liberec a jeho okolí obsluhovalo tradičních 27 linek MHD. Do „kyvadla“ vyjelo navíc v sobotu dalších 13 autobusů a v neděli počet potřebných vozidel obsluhující centrum Jizerek stoupnul dokonce na 18 autobusů.

Kyvadlové autobusy DPMLJ se v Bedřichově otočily v sobotu v 61 kolech a v neděli to bylo rekordních 110 kol za den.

Řidiči a dispečeři MHD se po celý víkend více či méně stávali informátory o organizaci J50 a hlavně o dopravě ve městě a v místě závodu. Řidiči jezdící kyvadlovou dopravu pak mnohokrát dohledávali zapomenuté běžecké hole, batůžky, bundy, čepice a podobné vybavení účastníků a návštěvníků hor.

Vzhledem k profesionálně připravenému závodu včetně dopravy, upraveným vozovkám a krásnému počasí, které umocňovalo krásu Jizerských hor, ale hlavně dobrou náladu všech zúčastněných, jsme nezaznamenali žádný vážný incident s cestujícími ani pojistnou událost s ostatními účastníky silničního provozu.

Děkujeme všem svým zaměstnancům za jejich osobní nasazení a bezproblémové zajištění dopravy v Liberci a jeho okolí.

 

<tm>