logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 23/14 - změna cen od 2024

Dopravní podnik od ledna 2024 upravuje ceny jízdného MHD. Potřebuje zvýšit tržby a více investovat

Liberec, dne 12. 10. 2023

Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) plánuje od příštího roku mimo jiné kvůli rostoucím nákladům a zvýšení DPH na 12%, úpravu cen jízdného v MHD. Změnu cen chystá jak u jednorázové jízdenky, tak předplatného za kupóny. Finance, které DPMLJ změnou cen získá, chce použít především na investice do rekonstrukce kolejí, obnovu vozového parku, ale i nákup nových vozidel.

Jako základní jízdné bude nově nastavena elektronická jízdenka. Základní papírová i elektronická jízdenka pro dospělého nyní stojí 24 korun, nově bude elektronická jízdenka MHD stát 28 korun a papírová 34 korun.

„Po letech, kdy jsme to elektronické jízdné pouze zvýhodňovali, tak dneska elektronické jízdné nastavujeme jako základní, takže naopak papírové jízdné znevýhodňujeme,“ uvedl Jiří Šolc, náměstek primátora Statutárního města Liberec.

Bonusem pro cestující bude prodloužení času platnosti jízdenky ve všední den. Zatímco nyní mohli občané cestovat na jednu jízdenku maximálně 40 minut, nyní to bude celá hodina.

Přestože vláda od 1. 4. 2022 zrušila slevy 75% pro vybrané skupiny cestujících, Liberec i nadále tyto slevy nepřestal poskytovat. Nicméně od roku 2024 dojde k mírnému navýšení nezlevněného časového jízdného, avšak u zlevněných kupónů sleva už nebude dosavadních 75%, ale vládou stanovených 50%.

U ročního kupónu bude cena upravena na 3 990 Kč (+340 Kč), 90-ti denní kupón bude nově za 1 600 Kč (+230 Kč), u 30-ti denního kupónu se cena změní na 660 Kč a u 7-mi denního pak na 250 Kč. Vedle základních slev 50% pak jsou zavedeny zlevněné roční kupóny á 990 Kč pro skupiny: důchodci, děti, invalidé, pro sociálně slabší skupiny obyvatel a rodiče s kočárkem.

Od příštího roku v Liberci stoupne také základní sazba za přirážku k jízdnému MHD za jízdu bez platné jízdenky („jízda načerno“) z 600 na 1500 korun. Novinkou by měla být možnost snížit výši pokuty na 700 korun v případě, že si 'černý pasažér' zakoupí minimálně čtvrtletní jízdenku.

„Na jedné straně musíme reagovat na zvýšené náklady, ale na druhé straně chceme veřejnost motivovat, aby nabízenou službu MHD využívali stále častěji,' dodal Michal Zděnek, předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou.