logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 23/15 - Movember 2023

Vozidlům MHD v Liberci narostl na listopad knír

Liberec, 1.11.2023 

V České republice se listopadu stále více společností, firem a hlavně mužů zapojuje do osvětové kampaně MOVEMBER, která se zabývá prevencí mužského zdraví. Celý měsíc budou do kampaně začleněna také vozidla městské hromadné dopravy Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR), včetně autobusů a tramvají Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ).

Do libereckých ulic vyjelo s poselstvím MOVEMBERU 70 vozidel MHD s „kníry“. Postupně se prostřídají na všech linkách městské dopravy. Dopravní podnik již tradičně pořádá v rámci podpory kampaně soutěž o „NEJ KNÍR“ mezi svými zaměstnanci. Jedná se o oblíbenou zábavu, kde se kreativitě meze nekladou. Zaměstnanec se musí do konce listopadu s knírem vyfotit při své profesi nebo v místě, které má spojitost s dopravním podnikem. Na vítěze firemní soutěže čeká každoročně finanční poukaz s pozváním na večeři pro dvě osoby.

Na autobus, tramvaj nebo trolejbus s nalepeným knírem můžou lidé narazit v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Praze a v Ústí nad Labem. Ostatní dopravními podniky SDP ČR podpoří osvětovou kampaň prostřednictvím letáků uvnitř vozidel a všichni společně pak na sociálních sítích.

 „Dopravní podniky se i letos připojují k šíření osvěty v oblasti prevence mužského zdraví, která bývá někdy až příliš podceňovaná. Řidičů v městské hromadné dopravě je necelých deset tisíc, z toho zhruba tři čtvrtiny jsou muži. Oni jsou velkou cílovou skupinou kampaně Movember,“ vysvětlil předseda SDP ČR Tomáš Pelikán, který je současně ředitelem Dopravního podniku města Pardubic.

Rakovina prostaty je v České republice nejčastějším mužským nádorovým onemocněním, které se objevuje zhruba u každého devátého muže (11 %). Incidence nemoci je navíc v ČR o 18,6 % vyšší, než je průměr zemí EU. Podle odborníků se dlouhodobě se očekává, že počet případů karcinomu prostaty se do roku 2030 ještě zdvojnásobí, na tuto skutečnost upozorňuje i zakladatel Nadačního fondu Muži proti rakovině prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, přednosta Urologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze.

Více informací je na webu http://www.muziprotirakovine.cz/

<tm>