logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 23/18 - První elektrobus

Do vozového parku libereckého dopravního podniku se zařadil první elektrobus

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) zakoupil v závěru roku svůj první elektrobus typového označení Solaris Urbino 12 Electric. Vozidlo prezentovalo společnost SOLARIS jako předváděcí vůz a bylo postupně testováno v různých městech Evropy.  Autobus vyrobený v roce 2019 stál 5,9 milionu korun včetně příslušenství (nabíječka pro pomalé nabíjení) a výrobce na něj poskytl dvouletou záruku.

„Autobus bude provozován na všech linkách MHD. Data o spotřebě a rekuperaci poslouží pro dimenzování infrastruktury (dobíjení vozidel) v podmínkách konfigurace terénu místního provozu. Testováno bude postupně vše, co souvisí s elektromobilitou,“ zdůraznil Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

Po instalaci odbavovacích zařízení vyjede Solaris již jako druhý elektrobus v provozu MHD v Liberci, kde se od září testuje na tři měsíce také elektrobus SOR NS 12 společnosti SOR Libchavy.

Vedení DPMLJ předpokládá, že v roce 2025 budou na linkách MHD v Liberci kromě tramvají jezdit nejméně čtyři autobusy na alternativní elektrický pohon. V současné době tvoří vozový park dopravního podniku sto autobusů provozovaných pouze na diesel a CNG.

Liberec podobně jako jiná města řeší elektrobusy s ohledem k evropské směrnici o podpoře čistých a energeticky účinných silničních vozidlech, podle které musí postupně podíl tzv. Čistých vozidel stoupnout na 60 %.

Nutné změny ve složení vozidel dopravce v České republice upravuje Zákon č. 360/2022 Sb., který dnem 1. prosince 2022 nabyl účinnosti. Zákon připravený Ministerstvem pro místní rozvoj stanoví minimální podíly nízkoemisních vozidel, kterých budou muset zadavatelé veřejných zakázek a objednatelé veřejných služeb v oblasti dopravy dosahovat při pořizování silničních vozidel a služeb využívajících tato vozidla, a to od nabytí účinnosti zákona do konce roku 2025.