logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 23/17 - Světový den proti AIDS

Devět let spolupracuje dopravní podnik v Liberci s Českou společností AIDS pomoci a pomáhá informovat veřejnost v souvislosti s AIDS a dalšími infekčními nemocemi

 

Významný podíl na podpoře preventivní akce při příležitosti Světového dne boje proti AIDS má každoročně také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ), který s Českou společností AIDS pomoc, z. s, (ČSAP) pravidelně vysílal do libereckých ulic Osvětovou AIDS tramvaj.

Letos mimořádně tramvaj nevyjede z provozních důvodů, její cestu zastavila výluka na tramvajové trati v souvislosti s rozsáhlou rekonstrukcí terminálu městské hromadné dopravy v centru města Liberce.

„Zatím nic nebrání tomu, aby opět příští rok dopravní podnik akci podpořil a osvětová AIDS tramvaj se vrátila na svoji trasu. V roce 2024 se bude jednat již o desetiletou spolupráci. Snažíme se být společensky odpovědnou firmou a dlouhodobě podporovat veřejně prospěšné projekty a aktivity jako je tato,“ zdůraznil Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ.

Nedílnou součástí akce je přistavení odběrové testovací sanitky. Vhodně a viditelně umístit aktuálně odběrové místo na terminál MHD při probíhající rekonstrukci nebylo možné. Netradičně bude stát testovací vůz i s posádkou na přilehlém Soukenném náměstí.

 

Ve středu 29. 11. 2023 od 13 – 17:00 hod. tak bude možné se nechat zdarma a anonymně otestovat na HIV, syfilis a žloutenky B, C. Zdravotníci budou připraveni zodpovědět zájemcům z řad veřejnosti dotazy k danému tématu.

 

„Včasné odhalení jakékoliv infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc.

 

Součástí akce k Světovému dni boje proti AIDS v Liberci je také plánované setkání novinářů se zástupci ČSAP a KHS. Na netradičním místě u odběrové sanitky bude možné získat data a informace k situaci v Libereckém kraji ohledně HIV/AIDS a dalších infekčních onemocněních (jejich prevence a léčba).

 

Setkání zástupců médií a hostů je plánováno na středu 29. 11. 2023 od 13:00 hodin na Soukenném náměstí v Liberci v blízkosti testovacího vozu.