17/13 Tisková zpráva

Železnice i mašinka z dětského koutku prošla opět rukami mechaniků dopravního podniku

Liberec, 9.5.2017

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou se už druhým rokem stará o to, aby v dětském koutku u liberecké zoologické zahrady fungoval vláček pro ty nejmenší tak, jak má a byl zároveň bezpečný. Kolejiště, které je v provozu už skoro půl století, teď prošlo důkladnou rekonstrukcí rukami zkušených mechaniků libereckého dopravního podniku.
„Bylo vyměněno kompletně štěrkové lože, položeny nové dřevěné pražce, opatřené ekologicky nezávadným nátěrem, namontováno nové napájecí vedení. Vše upraveno do lepší geometrické polohy,“ shrnul provozně-technický ředitel společnosti Ludvík Lavička.
Úplná demontáž kolejiště proběhla začátkem dubna, od 1. května je vláček opět v provozu. „Byl otočen směr jízdy z důvodu eliminace jednostranně sjetých okolků. Vláček jezdil mnoho let doleva, teď bude jezdit doprava,“ doplnil Lavička.
Renovace se dočkala taky samotná souprava. Ta byla odvezena do vozovny tramvají, kde byly provedeny především opravné práce na pojezdech a provedeny nové vrchní nátěry. Celá akce stála libereckou zoologickou zahradu, která dětský koutek provozuje, 350 tisíc korun.
„Po téměř padesáti letech odpracovaného a bezproblémového provozu si to už zasloužila a z opravy mám obrovskou radost. Pevně doufám, že se stane oblíbenou atrakcí i pro další generace“, dodává vedoucí Kulturního a společenského střediska Lidové sady, Petr Vostřák.
K navázání spolupráce došlo v loňském roce, kdy byl dopravní podnik požádán o rychlou pomoc, která by vedla k obnovení provozu dětského vláčku v dětském koutku. Provoz byl zastaven z důvodu vykolejení mašinky a to dvakrát během krátké doby. „V rychlosti jsme opravili provizorně rozchod koleje a zároveň byla prohlédnuta mašinka a opravena. Zároveň jsme se domluvili, že je třeba provést úplnou výměnu vyhnilých a rozpadajících se dřevěných pražců,“ uzavřel Lavička. Vláček je v provozu na tomto místě od roku 1980 a předtím byl devět let na Šaldově náměstí.

vlacek historie vlacek soucasnost

DPMLJ ,a. s.