Tiskové zprávy 2018

18/24 Tisková zpráva

V Liberci vyjela do adventní atmosféry tramvaj dopravního podniku znějící koledami

Liberec 20. prosince 2018

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou se rozhodl potěšit cestující městské dopravy a návštěvníky Liberce v adventním čase.

Tradiční Čertovskou tramvaj určenou na samém začátku adventu hlavně dětem, vystřídalo Zpívání koled v historické tramvaji.

Akce se uskutečnila již po šesté za velmi aktivní účasti a hlasovo-hudební produkce zakládajících členů libereckého pěveckého sboru Severáček.

Harmoniky, kytary a dvě desítky zpěváků rozdávaly zpěvníky a vítaly další pěvecké posily ve zvláštních spojích vypravených v adventním odpoledni a podvečeru na tramvajovou linku č. 2.

Senioři, rodiče s dětmi a hlavně každý, kdo měl čas a chuť se zastavit, prožil odpoledne, kterému vládla úžasná nálada. Poděkováním Dopravnímu podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, bývalým Severáčkům a členům Boveraclubu byla skutečnost, že cestující odmítali vystupovat na konečných a prozpívali i několik kol.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou přeje příjemné vánoční svátky a bezpečnou jízdu rokem 2019 všem cestujícím městské dopravy v celé České republice.

PF2019

18/23 Tisková zpráva

Liberecký dopravní podnik posiluje nábor i benefity

Liberec 3. prosince 2018

Na konci ledna přestanou v Liberci a Jablonci nad Nisou zajišťovat městskou dopravu autobusy společnosti BusLine. Dopravní podnik proto významně posiluje náborovou kampaň i nabídku zaměstnaneckých benefitů.

Dopady nefunkčního trhu práce se nejvíce projeví ve chvíli, kdy je třeba v krátké době vyřešit vyšší počet chybějících zaměstnanců. Do takové situace se dostal i Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Zatímco dopravu v Jablonci bude zajišťovat pro dopravní podnik externí dopravce a výběrové řízení probíhá, v Liberci musí výpadek nahradit ze svého.

„Věříme, že se nám to v krátké době podaří, připravili jsme novou náborovou kampaň a současně jsme navýšili i rozšířili nabídku zaměstnaneckých benefitů. Měsíční příspěvek na životní pojištění se zvyšuje z 500 Kč na 750 Kč, navyšujeme měsíční stabilizační příspěvek z 300 Kč na 500 Kč při délce trvání pracovního poměru 1-3 roky, z 500 Kč na 700 Kč pro délku 3-5 let a ze 700 Kč na 1 000 Kč pro délku nad 5 let, náborový příspěvek zvyšujeme z 30 000 Kč na 45 000 Kč, odměnu za doporučení zaměstnance z 5 000 Kč na 10 000 Kč, odměňujeme zaměstnance při pracovním jubileu a měsíční bonus za odpracovaný fond pracovní doby zvyšujeme z 500 na 750 Kč. Vedle zmíněných benefitů samozřejmě poskytujeme stravenky, zvýhodněné jízdné pro celou rodinu, příspěvek na rekreaci dětí, hradíme pojištění odpovědnosti i řidičské a profesní průkazy, zdarma máme pro zaměstnance vstupenky na fotbal, hokej či do divadla. Nejsme bohužel tak bohatým regionem jako Praha nebo Plzeň a nemůžeme nabídnout byt ani ubytovnu,“ říká Ing. Marcela Minaříková, která má personalistiku dopravního podniku na starosti.

Podle jejích informací kurzy pro budoucí řidiče autobusů a tramvají probíhají nepřetržitě, běžný nábor ale pokrývá pouze fluktuaci, ne zvýšené nároky. Proto masivní kampaň, která proběhne v tisku, plakátovacích městských plochách, v dopravních prostředcích i na sociálních sítích. „Kampaň přichází v době, když již některé velké společnosti omezují například stavy agenturních zaměstnanců, začíná být vidět jistá obezřetnost. Městský podnik v tuto chvíli představuje pro kvalitní zaměstnance jistotu do budoucna, dopravní služby budeme poskytovat bez závislosti na ekonomickém cyklu. Navíc pro řadu potenciálních uchazečů je alternativou právě zaměstnání, které má volnější organizaci času a směn než poměrně striktní režim výrobních podniků,“ věří Minaříková.

Dopravní ředitel Ing. Oskar Zappe ji doplňuje: „Část chybějící kvóty zaplníme řidiči společnosti BusLine, ta jednání se již vedou. Druhou část doplní náborová kampaň. A pokud si to situace vyžádá, pokryjeme krátkodobě, do skutečného naplnění stavu, potřebu i z řad administrativních pracovníků a vedení podniku. Nemám problém sednout za volant a jít jezdit, pokud to pomůže městu. Rozhodně nechceme omezovat dopravu, zajistit ji v plném rozsahu je pro nás záležitostí profesní hrdosti.“

18/21 Tisková zpráva

Dopravní podnik se zapojí do podpory Světového dne boje proti AIDS. Na terminálu MHD bude osvětová tramvaji a odběrová sanitka.

Liberec 26. 11. 2018

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ) společně s Českou společností AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) pořádá, při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, akci s názvem Osvětová AIDS tramvaj.

První prosinec si lidé na celém světě připomínají jako Světový den boje proti AIDS. Česká společnost AIDS pomoc, která má prevenci a boj proti AIDS v České republice jako jeden ze svých hlavních úkolů, pořádá při této příležitosti řadu osvětově-preventivních akcí.

Jedním z prvních dopravních podniků v České republice, který se aktivně zapojil do spolupráce na pomoc v boji proti této zákeřné pandemii, byl právě liberecký dopravní podnik.

„Snažíme se být společensky odpovědnou firmou. V průběhu celého roku podporujeme hned několik veřejně prospěšných projektů a aktivit,“ zdůraznil Ing. Michal Zděnek, M.A., předseda představenstva DPMLJ.

Přistavení „osvětové AIDS tramvaje“, propagace prevence a zajištění odběrové sanitky na terminálu MHD, se tak koná v Liberci již popáté. Letos se společná akce neuskuteční 1. prosince, ale mimořádně již ve čtvrtek 29. listopadu.

Osvětová AIDS tramvaj bude na terminálu ve Fügnerově ulici od 14:00 – 17:00 hodin. Její posádku budou tvořit proškolení studenti zdravotní školy. V tramvaji dostane veřejnost informace o problematice HIV a AIDS, preventivní a informační materiály a prodávat se zde budou odznáčky představující červenou stužku - mezinárodní symbol sympatií s HIV pozitivními a nemocnými AIDS a symbol boje proti AIDS.

V bezprostřední blízkosti tramvaje bude již tradičně umístěna odběrová sanitka a mobilní poradna v jednom. Sanitka nabídne zájemcům možnost nechat anonymně a bezplatně testovat s okamžitým výsledkem. Poradenství a testování v odběrové sanitce se bude také poskytovat od 14 do 17 hodin.

„Důležité je znát svůj HIV status,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc. „Včasné odhalení infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života. Bohužel i v dnešní době se setkáváme s tzv. pozdním odhalením HIV infekce, kdy je klient už ve stadiu AIDS a to výrazně komplikuje jeho šance na kvalitní život do budoucna. Tyto pozdní záchyty jsou zbytečné, protože infekci lze otestovat během několika minut v sanitce. Proto neváhejte a využijte možnost se otestovat v Liberci v sanitce,“ zdůraznil Jiří Pavlát.

V roce 2017 byl na Liberecku diagnostikován jeden případ HIV, letos už 3 případy. Celkem je Liberecku evidováno ke konci letošního října 85 případů. Testování v Liberci letos finančně podpořil Státní zdravotní ústav.

18/22 Tisková zpráva

Dopravní podnik se zapojil do podpory Světového dne boje proti AIDS. Na terminálu MHD byla osvětová tramvaji a sanitka otestovala 42 lidí na HIV a stejný počet na syfilis.

Liberec 30. 11. 2018

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ) společně s Českou společností AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) pořádal při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, akci s názvem Osvětová AIDS tramvaj.

Akci odstartovalo neformální setkání pořádané vedením DPMLJ v osvětové tramvaji s hosty MUDr. Annou Kubátovou ze Státního zdravotního ústavu Praha, MUDr. Vladimírem Valentou, Ph.D. ředitelem Krajské hygienické stanice v Liberci a Jiřím Pavlátem, ředitelem Domu světla, České Společnosti AIDS pomoci.

Liberecký dopravní podnik byl vůbec jeden z prvních dopravních podniků v České republice, který podpořil činnost neziskové organizace (ČSAP) a aktivně se zapojil do akce na pomoc v boji proti této zákeřné pandemii. V současné době již akci podporuje několik členů Sdružení dopravních podniků ČR.

Letos se popáté stala osvětová AIDS tramvaj s odběrovou sanitkou součástí terminálu, a to ve čtvrtek 29. 11. 2018. V průběhu odpoledne obě mobilní místa pro získání informací o prevenci a léčbě a anonymního odběru s okamžitým výsledkem, zajišťovali profesionálové a proškolení dobrovolníci, tentokrát studenti se Střední zdravotní školy v Liberci.

Možnosti se testovat využilo celkem několik desítek zájemců. Bylo provedeno 42 testů na AIDS a 42 testů na syfilis. Letos bez záchytu.

„Zásadní je testování, protože včasné odhalení infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života. Bohužel i v dnešní době se setkáváme s tzv. pozdním odhalením HIV infekce, kdy je klient už ve stadiu AIDS“, zdůraznil Mgr. Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc.

Ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci, MUDr. Vladimír Valenta poděkoval vedení dopravního podniku za podporu tohoto projektu. Zároveň upozornil, že Liberecký kraj eviduje vyšší počet nakažených než by odpovídalo počtu obyvatel, proto oceňuje každý vstřícný krok, který umožní podporu prevence.

181129 aids 2018

18/20 Tisková zpráva

K slušivým knírům na podporu MOVEMBRA vyzvalo soutěží vedení Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou své zaměstnance.

Liberec 1. 11. 2018

Dopravní podnik v Liberci se tak zařadil mezi dalšími členy Sdružení dopravních podniků ČR, kteří se hlásí k projektu MOVEMBER týkajícího se osvěty na podporu mužského zdraví.

Dopravní podniky společně šíří od 1. listopadu osvětu „kníry“ na čelech vozů MHD nebo dalšími grafickými materiály s motivem kníratých autobusů, tramvají či trolejbusů hned ve třinácti městech napříč republikou. Tímto způsobem chtějí podpořit projekt Movember a pomoci osvětou.

Cílem podpory všech je oslovit co nejvyšší počet lidí v ulicích měst. „Jedná se o další společný projekt pod záštitou Sdružení dopravních podniků ČR. Jsme rádi, že jsme svou troškou do mlýna mohli pomoci organizátorům tohoto projektu, kteří odvádí úžasnou a záslužnou práci,“ říká Michal Kraus, předseda SDP ČR a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků, a. s.

V Liberci se dopravní podnik připojil polepem autobusu, grafickými osvětovými materiály ve všech vozidlech a informační vitrínou na terminálu MHD.

Kromě oslovení veřejnosti vyzvaly některé dopravní podniky i své zaměstnance, aby se zapojili a nechali si narůst typický listopadový knír. V Liberci vyhlásil management společnosti mezi zaměstnance navíc soutěž.

„Za zdařilý nápad považujeme vypsanou soutěž o NEJ DOPRAVÁCKÝ KNÍR, která měla téměř okamžitě velmi pozitivní odezvu mezi zaměstnanci. Jedná se přesně o ten moment, kdy podpora projektu se závažným charitativním tématem nejen pomáhá, ale také pobaví,“ doplňuje Michal Zděnek, předseda představenstva DPMLJ, a.s.

Na soutěž obratem reagovala také odborová organizace dopravního podniku a nabídla za další „narostlé kníry“ v řadách zaměstnanců zajímavé ceny.

Do Mevembru se zapojilo 13 dopravních podniků a celý listopad budou k vidění kníry na vozech v Praze, Plzni, Ostravě, Karlových Varech, Brně, Pardubicích, Ústí nad Labem, Liberci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Zlíně, Olomouci a Mostě. Rozsah kampaně je závislý na možnostech každého dopravního podniku. Knír se objeví na čelech několika stovek autobusů či tramvají, na letácích ve vozech, na CLV v ulicích měst či obrazovkách ve vozech a zákaznických centrech dopravních podniků. Komunikace poběží i na jejich webových stránkách a sociálních sítích.

Charitativní celosvětovou kampaň Movember zastřešuje v České republice nadační fond Muži proti rakovině, který podporuje výzkumné projekty a rozvoj léčby urologických nádorů, šíří osvětu v této oblasti a pomáhá získat finanční zdroje na nákupy přístrojového vybavení pro léčbu onkologických pacientů.

movembermovember 1 movember 2movember 3