Tiskové zprávy 2017

17/18 Tisková zpráva

Vernisáž výstavy 120 LET LIBERECKÝCH TRAMVAJÍ

Liberec, 15. 6. 2017

Další z akcí, která má připomenout letošní výročí 120. let libereckých tramvají, je výstava v Severočeském muzeu v Liberci. Výstava vznikla ve spolupráci s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., spolkem Boveraclub a Severočeským muzeem v Liberci. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve středu 14. června, samotná výstava pak potrvá do 10. 9. 2017. Kromě dobových fotografií mapujících vývoj vozového parku mohou návštěvníci shlédnout i záběry z míst, které se v Liberci změnily k nepoznání.

Vedle fotografií je vystavena i řada artefaktů, jako například tramvajový kontrolér z roku 1898 nebo řídící pult z tramvaje T3. Na výstavě jsou instalovány nepřehlédnutelné staniční sloupky. Nejstarší z nich je z třicátých let minulého století a stál na zastávce Průmyslová škola až do zahájení rekonstrukce Masarykovy třídy v roce 1990. Vystaveny jsou modely libereckých tramvají, které postavili fandové a liberečtí rodáci Erwin Cettineo a Gisbert Jäkl. Největší model tramvaje je zapůjčen z Národního technického muzea v Praze. Jedná se o tovární prezentační model tramvaje K1 v měřítku 1:10, dlouhý přes dva metry.

Vernisáž zahájil ředitel Severočeského muzea v Liberci, Mgr. Jiří Křížek, který upozornil na vzájemnou provázanost obou institucí slavících stejné výročí (SMvL a DPMLJ) – stavba muzea byla zahájena rovněž před 120 lety. Ekonomický ředitel DPMLJ Ing. Milan Červenka zdůraznil, že bez minulosti by nebyla současnost a poděkoval všem zaměstnancům dopravního podniku, kteří navazují na dopraváckou tradici a historii.  Kurátor výstavy Ing. Tomáš Krebs, zastupující DPMLJ a Boveraclub, vyzdvihl význam sbírek libereckých rodáků a fandů dopravy Cettineo a Jäkla. Pozůstalost těchto pánů tvoří základ rozsáhlé sbírky Boveraclubu, díky které bude možno ještě mnohokrát nabídnout široké veřejnosti obraz měnící se liberecké minulosti.

Ve čtvrtek 1. 6. 2017 vyjela poprvé do ulic Liberce zapózovat fotografům tramvaj EVO2 se zcela netradičním polepem. Tramvaj se stala pojízdným billboardem Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s., který nepřehlédnutelně upozorňuje právě na výročí 120. let od zahájení tramvajové dopravy v Liberci.

V sobotu 19. 8. 2017 si tramvají EVO2 si již potřetí změří své síly běžci v ZÁVODĚ S TRAMVAJÍ a  další sobotu 26. srpna uspořádá DPMLJ tradiční Den otevřených dveří ve vozovně s tematickým programem pro celou rodinu.

Vlastní den výročí připadá na 25. srpna, kdy v roce 1897 v Liberci mezi nádražím a Lidovými Sady vyjely první tramvaje.

Příloha:  Fotografie -  archiv DPMLJ, a.s.

17/17 Tisková zpráva

VIII. ročník turnaje seniorů ve stolním tenisu O pohár ředitele DPMLJ

Liberec, 6. 6. 2017

Svoji tradici má turnaj seniorů ve stolním tenisu O pohár ředitele DPMLJ. Letošní sportovní klání se uskutečnilo v pátek 2. června 2017 v prostorách sálu stolních tenistů v Home Credit Areně. Akci pořádá Komunitní středisko Kontakt Liberec ve spolupráci s Dopravním podnikem měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., který dal k vzniku turnaje historicky impuls.
Akce se rozrůstá a oslovuje stále více zájemců. Dnes se soutěží ve dvou samostatných kategoriích – muži a ženy (pozn. první ročník byla přítomna pouze jedna hráčka a účastníci jen z Liberce). „Letos se turnaje zúčastnilo 23 závodníků nejen z Liberce, ale i Jablonce nad Nisou a Frýdlantu v Čechách. Z tohoto počtu bylo 8 žen“, upřesnil Michal Dufek, ředitel Komunitního střediska Kontakt Liberec.
Turnaj i letos zahájil Ing. Luboš Wejnar, ředitel dopravního podniku, který tradici převzal po svém předchůdci Ing. Jiřím Veselkovi. Ten dal k vzniku turnaje historicky impuls, co by bývalý hráč a dnes stále aktivní rozhodčí stolních tenistů. Ředitel Wejnar hráčům hned v úvodu popřál dobrou hru, zdůraznil úctu k nasazení a výkonu hráčů a zároveň předal ceny a poháry pro nejlepší tři hráče v každé kategorii.

Výsledková listina – VIII. ročník Turnaje ve stolním tenisu o pohár ředitel DPMLJ

ženy:

1. Marcela Sýkorová (LBC)
2. Edita Hájková (LBC)
3. Zlata Mečířová (LBC)

muži:

1. Sršeň Jiří (FR)
2. Slivka Petr (FR)
3. Paleček Josef (LBC)

Pohár ředitele DPMLJ

17/15 Tisková zpráva

LITERATOUR již poněkolikáté neminula dopravní podnik

Liberec, 23. 5. 2017

litera1

Šestá literární procházka po zajímavých místech města Liberce se čtením na téma doprava a dopravní prostředky se uskutečnila V Liberci vpodvečer v úterý 23. 5. 2017. Pořadatel akce, kterým je Knihovna Liberec, již opakovaně přizval ke spolupráci také Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s.
„Dopravní podnik se velmi rád zapojuje a podporuje všechny projekty, které našim zákazníkům všední cestování z práce nebo ze školy zpestří a zároveň je pobaví“, zdůraznil Ing. Luboš Wejnar, ředitel DPMLJ, a.s.
Vybrané úryvky z knih týkající se tématu dopravy, byly čteny herci z Divadla Františka Xavera Šaldy a Naivního divadla v Liberci postupně na pěti místech – na autobusovém a vlakovém nádraží, v historické tramvaji BOVERA umístěné v tramvajové vozovně nebo v úplně novém autobusu MHD, který teprve na svou linku vyjede, přistaveném na terminálu ve Fügnerově ulici.
Zájem posluchačů o tuto akci viditelně stoupá. Kapacita interiéru historické tramvaje Bovera náporu zájemců vůbec nestačila a v autobuse MHD se muselo tak jako často v dopravní špičce i stát. Ukázalo se, že téma dopravy a zážitků s ní spojených nechybí ani v povídkách českých autorů a vždy a všude pobaví (čtení autoři: Miroslav Skála: cesta do Jiljí, Irena Dousková: Cestou do Slávie, Ondřej Neff: vládní tramvaj, Zdeněk Svěrák: Ve vlaku, Milena Holcová: Lidi).

litera2

Foto: Knihovna Liberec

17/16 Tisková zpráva

Tramvaj EVO2 je k nepoznání!
Změnila svůj vzhled a propaguje výročí 120 let libereckých tramvají

Liberec, 2. 6. 2017

V pravé poledne 1. 6. 2017 vyjela poprvé do ulic Liberce zapózovat fotografům tramvaj EVO2 se zcela netradičním polepem. Tramvaj se stala pojízdným billboardem Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s., který nepřehlédnutelně upozorňuje na výročí 120. let od zahájení tramvajové dopravy v Liberci.
Návrh, výrobu a samotný polep tramvaje v hodnotě necelých 200tisíc korun měla na starosti liberecká reklamní agentura Rommy agency, kterou dopravní podnik zvolil na základě vypsaného výběrového řízení.

Grafik Michal Říha si se zaujetím se zadáním neskutečně vyhrál. „Zpracování dobových fotografií, které mnohdy nejsou a nemohou být v požadované kvalitě, bylo velmi náročné. Aby se docílilo požadovaného záměru zvýraznění jednotlivých typů libereckých tramvají, byly vozy oproti historické realitě pozadí kolorovány, „komentoval svoji práci grafik Michal Říha.

Pracoval s dobovými fotografiemi, které ze svého archivu poskytl Boveraclub. „Snažili jsme se vybrat takové fotografie, aby tramvaje na nich ukazovaly vývoj dopravy v průběhu celých stodvaceti let. Přední čelo tramvaje je pak reminiscencí na tramvaje T2, které v Liberci také slaví svojí šedesátku. A odměnou pro nás je i připomenutí třicátin našeho spolku na tramvaji“ doplnil Tomáš Krebs,“ předseda Boveraclubu.

„Tato práce nás všechny velmi těšila, dělali jsme ji rádi, i když byla náročná. Jak se díváme na výsledek, jsme potěšeni. Naší představu se podařilo zhmotnit, a tím se svým způsobem podílet na oslavách tramvajové dopravy ve městě, kde žijeme a pracujeme,“ řekla Romana Kuželová, jednatelka agentury Rommy agency.

„Dnes vypravujeme tramvaj EVO2 do běžného provozu MHD v Liberci. Věříme, že potěší a přitáhne oči nejen našich zaměstnanců, kteří ji takto polepenou uvidí také poprvé, ale hlavně zákazníků a návštěvníků města. Oslava libereckých tramvají je zkrátka oslavou dopravy ve městě Liberci a tramvaj EVO2 ji svým polepem připomíná“, doplnil Ing. Luboš Wejnar, ředitel společnosti.

Výročí vzniku tramvajové dopravy ve městě bude DPMLJ, a.s. nyní připomínat častěji a častěji. Oslavy vygradují v sobotu 26. srpna Dnem otevřených dveří v tramvajové vozovně. Od 15. 6. – 24. 9. 2017 proběhne výstava 120. Let tramvajové dopravy v Liberci ve výstavním sále Severočeského muzea v Liberci.

Již 14. června 2017 v 17 hodin začne tato výstava svojí vernisáží. Výstava o dopravě vznikla ve spolupráci s Boverclubem a Severočeským muzeem v Liberci.

FOTOGALERIE

17/14 Tisková zpráva

Dopravní podnik už potřetí podpoří své zaměstnance při cyklotúře, tentokrát míří do Dánska

Liberec, 15. 5. 2017

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s. podporuje své zaměstnance i v aktivitách, které je zaměstnávají v osobním volnu. Už tuto sobotu vyráží na cyklotúru z Liberce až do několik stovek kilometrů vzdáleného Dánska skupinka zaměstnanců dopravního podniku, které spojuje zdravotní hendikep. Právě je, se už potřetí rozhodl jejich zaměstnavatel podpořit vybavením i finančně.
„Odbory dopravního podniku nás i letos podpořili třemi tisíci korunami. Dopravní podnik nám půjčil velký vozík za auto v barvách podniku a přispěl dvěma tisíci korun na pohonné hmoty. I proto jsme si nechali na vlastní náklady vyrobit vlaječky České republiky, DPMLJ i odborů,“ shrnul Jiří Fulín, který se na cyklotúru vydá se svými kolegy už potřetí. Poprvé zamířili v roce 2012 s podporou dopravního podniku do Świnoujście a předloni do Peenemünde. „Není běžné, že by společnost takto podporovala své zaměstnance. Jde opravdu o solidního zaměstnavatele,“ dodal.
Samotné aktéry túry spojuje zdravotní hendikep, proto si také cyklisté říkají Hypochodr Team. „Hypochondrem mě nazvala zdravotní sestra mého bývalého obvodního lékaře, když jsem se nechtěl nechat odbýt a žádal vyšetření. Na ORL mi poté našli zhoubný nádor. Další z klubu vloni skončil v nemocnici s infarktem myokardu a též v loni dalšího hospitalizovali s růží v nohou. A aby toho nebylo málo, další člen má karpály v pravé ruce a doprovod musel skončit v autobuse, jelikož ho loni odvezla sanita s cukrovkou,“ doplnil Fulín.
Letos vyrazí Hypochodr Team vstříc několika stovkám kilometrů dlouhé cestě o nadcházejícím víkendu. V sobotu v 6:30 vyjedou z tramvajové vozovny v Liberci. Poté je čeká cesta do Berlína a Kielu. „Dojet bychom chtěli až do Dánska,“ dodal Fulín.
Šestici cyklistů budou na dálku podporovat jejich kolegové z dopravního podniku. „Je obdivuhodné, s jakou vervou tito zaměstnanci bojují se svým zdravotním problémem, a proto je rádi podpoříme“ uzavřel ředitel dopravního podniku Ing. Luboš Wejnar.

120524 prvni 120524 druhy