Tiskové zprávy 2019

Tisková zpráva 20/03 - vyhodnocení Jizerská 50

Dopravní podnik bezproblémově zajišťoval o víkendu kyvadlovou přepravu účastníků a diváků 53. ročníku ČEZ JIZERSKÉ 50.

Liberec 10. února 2020

Sluncem zalité Jizerské hory hostící závody J50, přilákaly o víkendu do Bedřichova tisíce závodníků a návštěvníků. Dopravní podnik zajišťoval pořadatelem objednanou kyvadlovou dopravu, na které nebyly zaznamenány žádné problémy.

Přikládáme pár zajímavých údajů:

Autobusy DPMLJ najezdily do Bedřichova celkem 3 335 km.

Otočily se 134 x.

11 autobusů pendlovalo mezi Libercem a Bedřichovem v sobotu, neděli byl počet navýšen na 13 vozidel.

V nejvíce exponovaných časech vyjížděla vozidla z místa odjezdového stání po 2 - 3 minutách.

Plynulost kyvadlové dopravy zajišťovali nad rámec MHD 3 dispečeři dopravního podniku.

Děkujeme všem svým zaměstnancům, kteří se podíleli na dopravě MHD v Liberci a kyvadlové dopravě do Jizerských hor o tomto víkendu, kdy do Liberce zavítalo tisíce návštěvníků.

Tisková zpráva 20/01

TISKOVÁ ZPRÁVA DPMLJ, a.s.

Liberec 6. února 2020

Liberecký dopravní podnik zajišťuje od 8. – 9. února 2020 přepravu účastníků 53. ČEZ JIZERSKÉ 50. Do Bedřichova v Jizerských horách vyveze o víkendu kyvadlová doprava několik set amatérských běžců a diváků.

Dopravu na největší zimní sportovní událost v Libereckém kraji bude DPMLJ, a.s. zajišťovat 10 autobusy pendlujícími mezi Bedřichovem a Libercem. V průběhu víkendu se za volanty kyvadlových autobusů vystřídá 20 řidičů. Plynulost dopravy budou na několika stanovištích koordinována navíc 3 dispečery MHD.

Kyvadlová doprava je určena pro závodníky, pořadatele, dobrovolníky a turisty. Jediné nástupní místo v Liberci je tradičně v Jablonecké ulici v prostoru autobusové zastávky (naproti budově TJ Lokomotiva). Závodníci cestují zdarma na základě jízdenky vydané pořadatelem akce. Pro doprovod a diváky mířícími za víkendovými závody a programem J50 do Bedřichova/zpět je jízda těchto speciálních spojů zpoplatněna dle běžného tarifu MHD tzn. dospělí 20,- Kč, dítě 5,- Kč. Jízdenky je možné zakoupit přímo před nástupem do autobusů v ulici Jablonecká. Prodej jízdních dokladů zajistí viditelně označení zaměstnanci dopravního podniku. Kyvadlová doprava z Jablonecké ulice pojede v režimu:

sobota 8. 2. 2020 od 6:00 do 9:30 hod. směr Bedřichov a od 11:00 do 14:30 hod. zpět

neděle 9. 2. 2020 od 6:00 do 9.30 hod. směr Bedřichov a od 11:00 do 17:00 hod. zpět

Do Bedřichova v Jizerských horách zajíždí také autobusy pravidelné linky MHD č. 18 dle svého sobotního a nedělního jízdního řádu se zastávkami na znamení.

Od pátku 7. 2. 2020 do soboty 8. 2. 2020 bude také výrazně posílena doprava linky MHD č. 500 do OC NISA. V prostorách obchodního centra proběhne akreditace a výdejní místo startovních čísel pro závodníky.

Přejeme všem účastníkům a návštěvníkům Bedřichova a Liberce příjemnou jízdu!

Tisková zpráva 19/28 - mimořádná událost v tramvajovém provozu

Mimořádná událost v tramvajovém provozu.

Liberec, dne 4. prosince 2019

Dnes v 6:01 hodin došlo k mimořádné události v tramvajovém provozu v Liberci, Dolním Hanychově. V ulici Ještědská se srazily dvě tramvajové soupravy. Jeden z vozů zůstal převrácen na bok. Řidič jedné ze souprav byl odvezen k lékařskému ošetření do Krajské nemocnice Liberec, je již v pořádku doma. Ke zranění dalších osob nedošlo.

Poškozeny byly dva tramvajové vozy. Převrácený vůz byl opět usazen do kolejiště za pomoci 2 jeřábů a hasičské techniky. Poškozené tramvaje budou během dne postupně odtaženy do vozovny DPMLJ.

Provoz tramvajových linek č. 2 a 3 byl ranní špičce nahrazen autobusovou dopravou v úseku Rybníček – Horní Hanychov. V 9:35 hodin se liberecké tramvaje opět vrátily na své trasy a provoz na městských tramvajových linkách byl obnoven.

„Škoda na převráceném voze je zatím pouze odhadována na přibližně půl milionu korun,“ konstatoval místopředseda představenstva Martin Pabiška. Případ je nadále v šetření drážní inspekce a Policie ČR.

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s.

Tisková zpráva 19/29 - výluka tramvajové linky č.3

Oprava tramvajové trati v Hanychovské ulici si vyžádá krátkodobou nedělní výluku v tramvajovém provozu.

Liberec, dne 5. prosince 2019

Rychlá oprava tramvajové kolejnice si vyžádá výluku na tramvajové lince číslo 3 (Lidové sady ZOO – Horní Hanychov). Práce jsou naplánovány na neděli 8. 12. 2019. K omezení tramvajového provozu dojde v době od cca 7,30 hod. do cca 16 hodin. Důvodem přerušení dopravy je nutná oprava tramvajové trati v Hanychovské ulici.

„V daném místě budou vloženy dvě šestimetrové nové kolejnice do panelů BKV. Oprava koleje je nutná a tento termín byl vybrán tak, aby výluka co nejméně zkomplikovala dopravu ve městě,“ doplnil Ludvík Lavička, provozně-technický ředitel DPMLJ.

V úseku Rybníček – Horní Hanychov bude tramvajová doprava nahrazena autobusy s označením X3, linka pojede podle platného jízdního řádu.  Přestupní stanice mezi náhradní autobusovou dopravou do Horního Hanychova a tramvajovou dopravou do Lidových sadů bude zastávka „Rybníček“ v ulici Tatranská. Tramvajová linka č. 3 bude zastavovat v obou směrech i na zastávce „Rybníček“ na tř. 1. Máje. Informace o nasazení nízkopodlažních vozidel po dobu výluky podá cestujícím přímo provozní dispečink na telefonním čísle 485 344 192.

Poslední a první spoje vedené tramvajovými vlaky:

Poslední tram. spoj l. č. 3 odjíždí z Horního Hanychova do Lidových sadů v 7:01 hod.

Poslední tram. spoj l. č. 3 odjíždí z Lidových sadů do Horního Hanychova v 6:25 hod.

První tram. spoj l. č. 3 odjíždí z Horního Hanychova do Lidových sadů v 16:20 hod.

První tram. spoj l. č. 3 odjíždí z Lidových sadů do Horního Hanychova v 15:51 hod.

Vedení DPMLJ, a. s. se omlouvá cestující veřejnosti za tuto skutečnost při cestování MHD.

Děkujeme za pochopení.

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s.

Tisková zpráva 19/27 - Večerní nástup předními dveřmi do vozidel MHD zůstává.

Liberec, dne 2. prosince 2019

Od 1. prosince 2019 se uvažovalo o změně povinnosti cestujících nastupovat do vozidel městské dopravy v Liberci pouze předními dveřmi.

Od tohoto záměru se v tuto chvíli upouští. O zachování večerního nástupu výhradně předními dveřmi rozhodlo společné jednání dozorčí rady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou se zástupci Statutárního města Liberce, které proběhlo ve čtvrtek 28. 11. 2019.

„Změna rozhodnutí byla na základě většinového požadavku občanů, kterým se to nelíbilo. Požádali jsme vedení dopravního podniku, zda by to mohli přehodnotit,“ popsal změnu stanoviska Mgr. Petr Žídek, předseda dozorčí rady DPMLJ.

Pro cestující MHD se tedy nic nemění. Vše zůstává dle stávajících Smluvních a přepravních podmínek.

K omezení nástupu na jedny dveře u řidiče bylo historicky přistoupeno od roku 2001. Tehdy byla jako první linka s upraveným nástupem předními dvěřmi tramvajová linka číslo 11 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Důvodem opatření byl nárůst černých pasažérů. Postupně pak do roku 2005 se nástup do vozidel pouze předními dvěřmi rozšířil také na ostatní linky MHD provozované dopravním podnikem. Omezení v nástupu mělo zabránil v nástupu nejen černým pasažérům, ale hlavně osobám  obtěžujícím svým chováním ostatní cestující nebo vozidlo poškozující a znečišťující.