logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 24/03 - Elektrobus a školení hasičů

Profesionální hasiči se seznamují v dopravním podniku s technickými parametry nového elektrobusu

Liberec, 23. 2. 2024

Autobus s výrobním označením Solaris Urbino elektric 12, je prvním elektrobusem v dopravním podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou a.s. (DPMLJ). Zařazení elektrobusu do běžného provozu MHD znamenalo nutnost seznámit s technickými specifiky vozidla nejenom techniky a řidiče dopravního podniku, ale také liberecké profesionální hasiče a drážní hasiče. Profesionální hasiči tak využili možnosti prohlédnout si elektrobus v areálu dopravního podniku a v obměněných směnách po tři dny čerpali důležité informace.

Na první pohled se elektrobusy od běžných vozidel příliš neliší. Při podrobnějším zkoumání jisté rozdíly jsou. Z pohledu bezpečnosti cestujících a silničního provozu se velmi podstatně liší přístup a postup při zásahu u nehody, a to hlavně z hlediska vedení požárního zásahu.

Elektrobusy různých výrobců mají několik společných prvků. Odlišuje je jejich konstrukční uspořádání. Mezi základní konstrukční prvky, bez kterých se žádný elektrobus neobejde, patří zejména trakční motor (v tomto případě dva motory umístěné v nábojích zadních kol), který zajišťuje přeměnu elektrické energie na kinetickou. K řízení otáček a výkonu trakčního motoru je využíván trakční měnič a v neposlední řadě soubor trakčních baterií. Právě rozmístění těchto základních komponent v karoserii elektrobusu ovlivňuje vedení bezpečného zásahu požárníků.

Profesionální hasiči zde nebyli poprvé, mimo různých cvičení v areálech dopravního podniku, se stejně seznamovali s technickými parametry dříve nakoupených autobusů s pohonem na CNG.

DPMLJ plánuje dle schválené legislativy pozměnit svůj vozový park a do roku 2029 zakoupit 40 elektrobusů.

V současné době v liberecké MHD jezdí Solaris Urbino 12 elektric – jedná se o třídveřové nízkopodlažní vozidlo s kapacitou 72 cestujících, z toho 30 sedících. Klimatizována je kabina řidiče i prostor pro cestující. Vyroben byl v roce 2019 a sloužil jako předváděcí bus výrobce v různých městech Evropy. Zakoupen byl za 5,9 milionu korun.

DPMLJ, a. s.