logo dpmlj

Překlad

18/22 Tisková zpráva

Dopravní podnik se zapojil do podpory Světového dne boje proti AIDS. Na terminálu MHD byla osvětová tramvaji a sanitka otestovala 42 lidí na HIV a stejný počet na syfilis.  

Liberec 30. 11. 2018

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. (DPMLJ) společně s Českou společností AIDS pomoc, z. s. (ČSAP) pořádal při příležitosti Světového dne boje proti AIDS, akci s názvem Osvětová AIDS tramvaj.

Akci odstartovalo neformální setkání pořádané vedením DPMLJ v osvětové tramvaji s hosty MUDr. Annou Kubátovou ze Státního zdravotního ústavu Praha, MUDr. Vladimírem Valentou, Ph.D. ředitelem Krajské hygienické stanice v Liberci a Jiřím Pavlátem, ředitelem Domu světla, České Společnosti AIDS pomoci.

Liberecký dopravní podnik byl vůbec jeden z prvních dopravních podniků v České republice, který podpořil činnost neziskové organizace (ČSAP) a aktivně se zapojil do akce na pomoc v boji proti této zákeřné pandemii. V současné době již akci podporuje několik členů Sdružení dopravních podniků ČR.

Letos se popáté stala osvětová AIDS tramvaj s odběrovou sanitkou součástí terminálu, a to ve čtvrtek 29. 11. 2018. V průběhu odpoledne obě mobilní místa pro získání informací o prevenci a léčbě a anonymního odběru s okamžitým výsledkem, zajišťovali profesionálové a proškolení dobrovolníci, tentokrát studenti se Střední zdravotní školy v Liberci.

Možnosti se testovat využilo celkem několik desítek zájemců. Bylo provedeno 42 testů na AIDS a 42 testů na syfilis. Letos bez záchytu.

„Zásadní je testování, protože včasné odhalení infekce má významný vliv na úspěšnost léčby a délku života. Bohužel i v dnešní době se setkáváme s tzv. pozdním odhalením HIV infekce, kdy je klient už ve stadiu AIDS“, zdůraznil Mgr. Jiří Pavlát, ředitel Domu světla z České společnosti AIDS pomoc.

Ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci, MUDr. Vladimír Valenta poděkoval vedení dopravního podniku za podporu tohoto projektu. Zároveň upozornil, že Liberecký kraj eviduje vyšší počet nakažených než by odpovídalo počtu obyvatel, proto oceňuje každý vstřícný krok, který umožní podporu prevence.

181129 aids 2018

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.