18/18 Tisková zpráva - nová kolektivní smlouva

Vyšší mzdy pro zaměstnance DPMLJ, a.s. garantuje nově podepsaná Podniková kolektivní smlouva pro roky 2019 – 2020.

Liberec dne 5. 10. 2018

Po několikaměsíčním vyjednávání zástupců Odborové organizace Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a. s. s představenstvem společnosti došlo k podepsání Podnikové kolektivní smlouvy pro roky 2019 – 2020.

Smlouva upravuje vzájemné vztahy účastníků, jejichž práva a povinnosti stanoví další pracovně právní, mzdové a sociální vztahy a nároky. Smlouva je závazná pro všechny zaměstnance zastoupené závodním výborem odborové organizace a zaměstnavatele zastoupeným představenstvem společnosti.

„Přátelé, hotovo! S potěšením můžeme konstatovat, že členská základna jednomyslně odsouhlasila kolektivní smlouvu pro roky 2019 - 2020. Nic tedy nebránilo v jejím podpisu, a tím tak kolektivní smlouva nabyla platnost“, informoval předseda závodního výboru odborové organizace dopravního podniku v Liberci Zdeněk Leszkoven na sociálních sítích nejen odboráře, ale také ostatní zaměstnance, krátce po podpisu.

Vedení dopravního podniku pozitivně reagovalo na požadavky odborářů. S přihlédnutím na současný personální stav v dopravním podniku a obecně složitou situaci na trhu práce, dochází v příštím roce ke zvýšení platů a zároveň k rozšíření zaměstnaneckých benefitů.

„Jsem strašně rád, že se nám podařilo uzavřít kolektivní smlouvu, která výhodně zlepšuje platové podmínky našich zaměstnanců a zároveň respektuje ekonomické možnosti DPMLJ. Rád bych poděkoval zástupcům odborů za korektní přístup. Ve zlepšování pracovních podmínek našich zaměstnanců budeme i nadále pokračovat“, konstatoval předseda představenstva Ing. Michal Zděnek, M.A.

Odboráři hodnotí uzavřenou kolektivní smlouvu jako velmi dobrou, garantující po dobu dvou let solidní nárůst mezd.

Vyzdvihují hlavně tyto úpravy:

Od 1. 1. 2019 dochází k navýšení mezd u všech zaměstnanců o 10 Kč do tarifní mzdy a 5 Kč do osobního ohodnocení. Toto navýšení činí cca 2.500 Kč měsíčně.
K dalšímu navýšení mezd ve stejné výši dojde také od 1. 1. 2020.
S platností Od 1. 1. 2019 bude navýšen příspěvek penzijního připojištění z 500 Kč na 750 Kč měsíčně.
S platností Od 1. 1. 2019 bude navýšen příplatek za odpracovaný fond pracovní doby z 500 Kč na 750 Kč měsíčně. Nově bude též přiznán zaměstnancům zařazených v kategorii THP.
Od 1. 1. 2019 bude navýšen měsíční stabilizační příplatek 1 rok – z 300 Kč na 500 Kč, 3 roky – z 500 Kč na 700 Kč a 5 let – ze 700 Kč na 1000 Kč. Nově bude tento příplatek přiznáván i zaměstnancům zařazených v kategorii THP.

V nové kolektivní smlouvě se zaměstnavatel zavazuje nadále hradit pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli.

Ostatní benefity, které byly dojednány již dříve, zůstávají beze změn. Do této kategorie patří např. dovolená 5 týdnů, příspěvek na stravování nebo zlevněné jízdné pro zaměstnance a rodinné příslušníky.

„Věříme, že nová kolektivní smlouva zaměstnance potěšila, motivuje nové a přispěje k tomu, aby se zaměstnancům DPMLJ zase o něco více zlepšily pracovní podmínky“, dodává Zdeněk Leszkoven, předseda odborů.

odbory0

Foto: Petr Oravec ZV OO DPMLJ
odbory1
Foto: Petr Oravec ZV OO DPMLJ