logo dpmlj

Překlad

Tisková zpráva 23/12 - Liberecký dopravní podnik a dopravní podnik v Chemnitz společně vjedou do Evropského týdne mobility.

Liberec, 14. 9. 2023

 

Akci připravují oba dopravní podniky velké za podpory nadšenců historické dopravy, který v Liberci prezentuje Boveraclub a v Sasku spolek Straßenbahnfreunde Chemnitz e. V.

Každoroční iniciativa Evropské komise „Evropský týden mobility“ (ETM) se ve většině velkých měst stala tradiční akcí zasvěcené udržitelné dopravě, jinak tomu není ani v Liberci.

Letos poprvé vyjede ve stejný čas mimořádnou jízdou pro veřejnost na obou stranách hranic historická tramvaj v Liberci i v Chemnitz.

Společná jízda se uskuteční v sobotu 16. 9. 2023 v 19:30 hodin.

V Liberci projede tramvajový vůz T3M č. 8106 zdarma celou současnou tramvajovou síť, z vozovny do Vratislavic a přes Horní Hanychov a Lidové Sady zase zpět do vozovny.

V Chemnitz proběhne zvláštní jízda s historickou tramvají ET 54 č. 801 „Lowa“, která rovněž postupně projede celou místní tramvajovou síť.

V obou městech vyrazí historické tramvaje ve stejný čas v 19:30 hodin. Smyslem akce je společná podpora veřejné dopravy a aktivní zapojení obou dopravců do propagace Evropského týdne mobility.

Hlavní program ETH v Liberci se pak koná v pondělí 18. září od 13:00 hodin na náměstí u historické radnice. Zde se mimo dalších subjektů do programu již tradičně zapojuje Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou. Každoročně zde prezentujeme výhody MHD, povolání řidiče, bezpečnost a pravidla při cestování.

Chemnitz i Liberec mají mnoho společného v historii městské dopravy. V Chemnitz byly v provozu úzkorozchodné tramvaje do roku 1988, kdy byl ukončen přechod na standardní rozchod kolejí 1435 mm. V Liberci byl úzkorozchodný provoz ukončen v létě 2021. Obě města provozovaly dopravu s Československými tramvajemi T3, do Chemnitz dodává nyní nové vozy česká Škoda. V obou městech pečují o historické unikáty sdružení dobrovolníků, v Chemnitz je pak v bývalých dílnách tramvajové muzeum. Oba spolky, Boveraclub, z.s. a Straßenbahnfreunde Chemnitz e.V. úzce spolupracují již od roku 2012.

 

Martina Poršová, tisková mluvčí DPMLJ a.s., Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.